Даридкова захапа БСП заради “Спутник V”

Смятам, че сериозното непознаване на действащото законодателство е било причина да се внесе такъв проект, каза лидерът на ГЕРБ

България трябва активно да настоява да се изпълняват ангажиментите на фирмите, които са сключили договор с Европейската комисия за доставка на ваксини. Ако фирмите са коректни и доставят дозите в срок, няма да има проблем с изпълнението на ваксинационния план.

Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

По думите ѝ гражданите трябва да са сигурни, че ваксините срещу коронавирус са качествени, ефективни и безопасни.  

“Действащото законодателство в България и европейските регламенти не позволяват на територията на страна членка от ЕС да се водят преговори самостоятелно за национална процедура за признаване и утвърждаване на ваксините”, каза още  Дариткова.

“За съжаление, колегите от БСП заради системното си отсъствие от пленарна зала, не успяха да се запознаят с правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

За мен беше учудващо настояването да се преговаря само за една ваксина. 

Доколкото знаем в Русия има още две ваксини, които са преминали техните стандарти за утвърждаване безопасността на подобен продукт.

Смятам, че сериозното непознаване на действащото законодателство е било причина да се внесе такъв проект.

Съгласно Закона за лекарствата в хуманната медицина при подобен вид продукти се налага централизирана система за установяване на безопасност от Европейската агенция по лекарствата", поясни тя по повод спора за ваксините в НС и искането на БСП за закупуванет на руската “Спутник V” .