Светът е в криза, а не само България. Всяка страна трябва бързо да проследява ситуацията и за мен новите мерки в България са абсолютно необходими и адекватни. Смисълът на мерките е да се ограничи заразата и здравната система да издържи.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по повод новите по-строги мерки срещу коронавируса.

"Ние носим цялата отговорност за ставащото в страната. Нямаше как да допуснем политическа и парламентарна криза в този тежък момент. Справяме се. Справяме се и с кворума в парламента. Приемаме закони, които да помагат на бизнеса и хората. Не трябва да говорим само за апокалиптични картини и неуредици в здравната система.

Не трябва да анонсираме само единичните случаи, в които заради редица грешки се е стигнало да смъртни случаи. За всеки един случай се водят проверки и всеки ще понесе отговорността си. Днес здравната ни система е излекувала най-голям брой хора заразени с коронавирус. Трябва да говорим и за тези добри новини.

Трябва да благодарим на всички български медици, а не да ги подлагаме на стигматизиране. В момента не трябва да търсим виновници и да настройваме обществото срещу лекарите. Ясно е, че има допуснати грешки, но се прави анализ и на базата на този анализ ще бъдат направени необходимите изводи", обяви д-р Дариткова.

Тя коментира още приетия днес бюджет за 2021 година и отхвърлената идея на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание и проемни в Конституцията. "Не може да се угоди на всички и е нормално опозицията да не харесва бюджета. За мен бюджетът е изключително справедлив, антикризисен и няма нищо вярно, че е предизборен.

Този бюджет е за хората. С него ще подпомогнем всички засегнати от COVID кризата. Идеята за свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция беше да предложим нов обществен договор.

Не получихме подкрепа от другите политически сили в парламента и решихме да преминем към гласуване. Няма никакъв политически трик в нашето предложение. Искахме да отговорим на очакванията на обществото", разкри д-р Даниела Дариткова.