Утрешното посещение на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс у нас е не толкова, за да получи най-високия български орден, а по-скоро да приключи тайните преговори за настаняване на елементи на противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ на наша територия, научи Агенция БЛИЦ от сигурен източник от Министерството на отбраната.
Преговорите са започнали по време на неотдавнашното посещение на премиера Сергей Станишев в Щатите. Този въпрос бил засегнат при разговорите на четири очи с президента Буш. Голямото ухажване на Станишев било заради намерението на Вашингтон да се откажат от Полша за сметка на настаняване на съоръженията за ПРО в България. Това било стратегически по-оправдано заради по-голямата ни близост с района на Близкия изток. Смята се, че поради това, че България няма обща граница с Русия реакцията на Кремъл щяла да бъде по-мека. Освен това Кондолиза Райс щяла да настоява някои от българските летища да бъдат използвани като междинен пункт при евентуален удар срещу Иран в близките месеци, съобщава източникът, пожелал анонимност. Каква ще бъде ползата на България е трудно да се каже, но се предполага, че САЩ ще вложат средства във военната и пътната инфраструктура на България, както и за снабдяване с бойна техника.

Както БЛИЦ съобщи, руският вестник “РБК Daily” цитира днес експерт, според когото в България Райс ще сондира мнения за възможното използване на територията на страната като база за прехвърляне на американски войски в случай на война с Иран. В България Кондолиза Райс ще получи най-високото държавно отличие за съдействието й за освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар от Либия, пише изданието. Експертите обаче са убедени, че основната цел на визитата е далеч от хуманизма и държавните награди. “В България Райс ще проведе сондаж за възможното използване на територията на страната като база за прехвърляне на свои войски в случай на война с Иран. България също така може да се разглежда като позиционен район, по-адекватен от Полша”, казва за изданието политологът Дмитрий Евстафиев. По думите му Вашингтон разглежда и вариант за промяна на конфигурацията на своето военно присъствие в Европа и преместването му от север на юг, по-близо до уязвимите части на Русия. /БЛИЦ