Дават 300 млн. лв. за ускоряването на АЕЦ „Белене”

Държавата осигурява 300 млн. лв. за увеличаване на капитала на „Български енергиен холдинг” ЕАД. Те ще бъдат използвани за повишаване на капитала на Националната електрическа компания с цел ускоряване изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ „Белене”, съобщиха от правителствената информационна служба.

С предоставените средства се осигурява ресурс в междинния етап от подготовката на проекта АЕЦ „Белене” до финансовото му приключване през декември 2009 г. Този период е важен за успешното изпълнение на обекта, тъй като предстои да бъде поръчано оборудване с дълъг срок за изработка, извършване на необходимите авансови плащания и финансово структуриране на проекта.

До края на 2009 г. разходите, които трябва да бъдат поети от НЕК, са около 450 млн. евро. Основно те са за авансови и текущи плащания при поръчване на оборудване – реактор, парогенератори и др., със срок на производство около 34 месеца, изработване на работни проекти и финансиране на първите дейности по новото строителство.

Решението на Министерския съвет ще е знак към кредитните институции за ангажираността на правителството към проекта, което ще улесни възможностите за привличане на заемен капитал и ще ускори финансовото приключване на проекта. НЕК ще има възможност да осигури ресурс на своята част от капитала при предстоящото учредяване на съвместно дружество между националната компания и избрания инвеститор RWE. В него НЕК ще има мажоритарен дял от 51%, а чуждестранният партньор – 49 на сто. Това ще доведе до по-нисък размер на гаранциите, които финансиращите банки ще изискват от НЕК. /БЛИЦ