Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка с получена от кмета на град София Йорданка Фандъкова информация.

В нея се посочва, че Столична община е била сезирана с две писма - от общински съветници от групата на "Демократична България" (ДБ) и от представляващи ПП "Код", за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември 2022 г. (събота), което може да е "насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е "противоречащо на решенията на ЕС".

ВАП е извършила проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на град София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столична община.  

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението. 

С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук