ДБ с първа реакция за третия мандат, кроят шапка на БСП за...

Антоанета Цонева заяви, че сега ще си проличи дали социалистите ще затвърдят думите си за предложението за премиер

„От утре отговорността за съставяне на кабинет е на БСП”.

Това каза в ефира на Нова тв Антоанета Цонева от „Демократична България“. 

По думите ѝ сега БСП ще трябва да препотвърдят своите заявки, че ще бъде излъчен премиер от най-голямата политическата партия и че ще ползват програмата, съставена от трите формации за първия проучвателен мандат. 

Цонева каза, че не е била изненадана от съобщението за връчване на мандата на БСП.

 „Вариантите бяха или ние, или БСП. От този момент нататък нашата позиция е, че ние оставаме в режим на диалог с формациите, с които бяхме в коалиция до момента”, посочи тя. 

По думите ѝ третият мандат е кризисен и не е уместно "да се задълбава в разделителните линии". "Стилът на тези преговори, изходните точки, условията, предусловията - оттук нататък всичко е в ръцете на мандатоносителя БСП как ще упеят да разгърнат тази колода от различни възможности, така че да постигнат съгласие".

Цонева припомни, че моментът е кризисен: "И ако ние казваме от ДБ, че е много важно да има управление, то е,защото то трябва да отговори на кризата". 

„Премиерът, условията, програмата и времевата рамка оттук нататък трябва да бъдат поставени на масата от мандатоносителя”, допълни депутатът и подчерта, че според ДБ е уместно да се търси управление до началото на 2024-та. „За нас като политическа сила е важна да се случи дълбоката евроинтеграция на България – приемане на еврото и влизане в Шенген”.