В началото на декември ще започне изплащането на 60 милиона лева държавна помощ на млекопроизводителите. Това съобщи министърът на земеделието Валери Цветанов. Протестът на животновъдите пред министерството продължава и в този момент, те отказват да изпратят свои представители на среща с министър Цветанов.
Днес земеделската комисия в парламента е приела поправка в закона за земеделските производители, която позволява плащанията да се извършват не само на декар площ както беше досега, а и на брой животни. Снощи в Брюксел е одобрена схемата, съгласно която може да се плаща по 22 евро на тон мляко. Това означава, че при средна млечност от 3 600 литра, българските фермери ще получат по 85 евро на животно, обясни заместник-министър Светла Бъчварова, което пък означава, че средна ферма със 100 крави например ще получи 17 000 лева. През ноември млекопроизводителите ще започнат да подават заявления за това подпомагане, а изплащането на сумите ще приключи преди 15 декември. Фермерите обаче не чуха всички тези обяснения след като прекараха близо час на бул. "Христо Ботев", блокирайки движението. Протестиращите са отново пред вратите на министерството и настояват министър Цветанов да слезе при тях.
Министър Цветанов потвърди, че утре ще представи на вицепремиера Плугчиева кандидатурата за нов директор на фонд "Земеделие". Той обаче отказа да посочи конкретно име. /БНР