Вчера еврокомисарят по финанси МакГинес каза, че силно приветства и насърчава България да отмени дерогцаията за руски петрол колкото се може по-бързо. Европейските институции, така, както и българските, разследват какво се случва с руския петрол, който е доставян в огромни количества в България. България в последната година се превърна в четвъртия най-голям клиент за руски петрол в света. Това заяви на брифинг в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Една трета от този износ отива в открито море, където се претоварва на други кораби. Тази цялата работа започна да се разплита, за което получаваме сигнали от Европейската комисия, по-точно от еврокомисаря по финансите. Той ни насърчава колкото се може по-бързо да премахнем дерогацията“, обясни той.

По думите му, дерогацията е обогатила само „Луйкойл“ и режима на Путин и не е донесла никаква полза на българските потребители.

„Днес в 14.10 ч. в Брюксел като ключов говорител на Европейския центъра за политики Кирил Петков се е биел в гърдите и е казал, че той е този, който спира руския петрол“, каза Добрев и посочи, че по този повод той би подкрепил инициативите на ГЕРБ.

„Аз, заедно с бившия премиер Бойко Борисов, който е първият подписал се, Делян Пеевски е подписан на второ място, аз на трето, Йордан Цонев на четвърто, говорих по телефона с Христо Иванов, който заяви, че ако Борисов подкрепи тази инициатива и той би я подкрепил, внасяме законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по предлагане на ограничителните мерки и предлагаме дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г. изцяло. Не от 1 март“, обяви Добрев.

„Надявам се този проект да бъде подкрепен от г-н Христо Иванов. Г-н Кирил петков го подкрепи устно от Брюксел, като заяви, че той е този, който спира доставките на руски петрол в България. Наявам се докато лети обратно до България да не си промени мнението и ще подкрепи спирането на доставките на руски петрол за България“, добави той.

Очаква се този законопроект да се разгледа на енергийна комисия утре и предложението да бъде гледано в пленарна зала в четвъртък.

„Ние се бяхме разбрали в края на юли месец, че ще внесем законопроект за отмяна на дерогацията в едномесечен срок. Написахме заендо текстовете, заедно с „Промяната“, с Кирил Петков, лично г-жа Лена Бориславова нанесе последните корекции в текстовете. Огледа ги, одобри ги и тя.

И ние всички внесохме този законопроект за отмяна на дерогацията в едномесечен срок. Този едномесечен срок незнайно как стана 12 месеца“, обясни бившият енергиен министър.

„Внесеният законопроект за отмяна до 15 март не съдържа това, за което се бяхме разбрали. Бяха се разбрали лидерите, в което аз не съм участвал, подчертавам, защото там няма текстове за прекратяване на износа от 1 януари. Освен това спирането на дерогацията не е от 1 март а от 15 март. Виждам, че позицията на „Промяната“ се втърдява, за което ги поздравявам“, добави той.

Добрев изрази надежда, че ПП ще подкрепи предложението за отмяна на дерогацията в сряда.

Той каза още, че е имало сателитни снимки на танкерите с руски петрол.

„Според мен „Лукойл Нефтохим“ видяха, че цялата тази схема с огромните количества петрол, които се доставят в България, преработват и изнасят към незнайно каква посока в открито море, тази цялата история се разплита, и те планират да избягат.

В тяхното прессъобщение в последния параграф се намеква, че те ще разговарят със синдикатите и работодателите и ще провокират напрежение. Така, както го направиха преди месец“, изтъкна Добрев.

„Аз съм изненадан защо Денков се кълне, че „Лукойл“ не е нарушил нито един закон и регламент в България, при положение, че разследването тепърва започва. Ние нямаме крайни дестинации на корабите, които откриват в открито море. Доставя се гориво в открито море.

Озадачен съм как Денков застава на амбразурата да пази една чисто руска компания, която е със собственик държава, която е под тежки санкции от ЕК“, посочи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук