Искам да благодаря на всички, които се включиха в тази среща. Това е начинът да търсим решение на проблемите, които са тежки, натрупани в годините и понякога нямат решение. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след среща със земеделци в Министерски съвет. 

Ето какво допълни той:

"Дискусията беше оживена и на моменти напрегната, но се обединихме около това, че или можем да предложим решение или как ще го търсим във възможно най-кратки срокове. 

Първо, по отношение на слънчогледа, след малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че сме обсъдили, че ще има квота за България и ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма и за какво става дума. По отношение на останалите продукти, водят се преговори между ЕК и Украйна за това може ли да се включат и други продукти, както са посочени в точка 1 от исканията на протестиращите. Ако не бъдат включени, ще преговаряме с Украйна за тях. 

За качеството - не са установени проблеми с качеството за внасянето на продукти от Украйна и при най-малки индикации за нарушения ще бъдат върнати. 

До 30 септември ще бъдат изплатени средствата, които са поставени по изискване. 

Земеделското министерство ще съкрати срока за подаване на заявки и отговаряме на искането от протестиращите. След събиране на всички заявки могат да се изчислят сумите. Плащанията могат да бъдат направени максимално бързо. 

По отношение на четвъртата точка, там е необходимо да се направи консултация с ЕК и очакваме утре ЗМ да подготви документ, който да изпрати в МФ и да се задейства процедура."

Министър-председателят подчерта, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.

Асен Василев също коментира ситуацията. 

"Вносът на слънчоглед ще бъде разрешен, когато има ясни количества, договорени между земеделците и преработвателната промишленост, за да не спре производството на олио. Бюджетните постъпления няма да бъдат ощетени. Това ще ги гарантира. Що се отнася до другите точки - втората е помощта за земеделците в Украйна. 150 милиона бяха отпуснати с постановление на МС, а другите 160 милиона ще са пуснати утре", каза той. 

"Що се отнася до исканията по допълнителна помощ - трябва да бъдат остойностени. От тук нататък в сектор земеделие остава много работа, защото има грешно структуриране на субсидиите и много несвършена работа по цялата верига. С министър Вътев преди около месец и половина започнахме проверка по веригата за мляко, задвижили сме още няколко неща, но тези решения трябва да се вземат на база реална информация, а не догадки. Друг ангажимент, който поехме е Агенция митници да публикува обемът на внос и износ на зърнените култури, така че да е ясно на какви цени се изнася и внася зърно, за да не се появява спекула в сектора и да е ясно на какви цени се реализира продукцията, съответно земеделците ни да са наясно", обясни още финансовият министър. 

Единият от представителите на земеделците заяви, че ще бъде ясно дали протестите ще продължат, след като излязат и запознаят останалите с това, което се е изговорило на срещата в Министерски съвет. 

По-рано днес министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отиде при протестиращите край Долни Богров, където те са струпали тежка земеделска техника.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук