Министър-председателят акад. Николай Денков коментира случая със задържания български гражданин в Сърбия.

"Има определени обвинения към него, разбира се, външно министерство ще се заинтересува от случая, но официална допълнителна информация няма. Ще следим случая", заяви премиерът.

Той коментира и ветото на президента Румен Радев.

"Не искам да влизам в полемика. Институциите трябва да се научим да работим заедно, защото хората очакват резултати от нас. В случая това е абсолютно излишен жест, тъй като е ясно, че Народното събрание ще отхвърли това вето, тъй че въпросите защо го прави по-скоро към него ги отправяйте", заяви Денков.

"Не само че се пише, а беше подготвен вариант. Беше изпратен на ГЕРБ. Няма отговор досега. Те не реагираха", каза Денков на въпрос за коалиционно споразумение. "В момента те поставят въпроса, че искат да има такъв механизъм. Въпросите трябва да са към тях. Ако имат предложения, те трябва да ги изразят", добави той. 

"Ще има промени. Най-важното е да бъдат прецизирани текстовете с правосъдната реформа и служебното правителство. Това, което ще се внесе за второ обсъждане, трябва да съответства на изискванията на Венецианската комисия. Не бих искал да коментирам преди да бъдат представени пред обществото", каза Денков относно конституционните промени. 

"Имаме голяма промяна в ситуацията през последните месеци благодарение на усилията на правителството. Имаме един изключително положителен доклад от Австрия и Нидерландия. Те приемат, че има много силен напредък. Днес и утре ще бъде представена тази информация пред съвета на вътрешните министри, за да е ясно, че напредъкът е налице. Оттам нататък ще продължат дипломатическите усилия за приемане на решение", обясни Денков. 

"Напрежението около него възникна с несъвсем адекватните действия по време на протеста. Това, което казах и тогава, казвам го и днес е, че очаквам задълбочено разследване и всички полицаи , употребили прекомерно насилие, да бъдат наказани. Моето отношение към този министър ще зависи как ще завърши този процес", каза Денков относно вътрешния министър Калин Стоянов. 

"В момента е по-трудно да се преговаря с Нидерландия, но не и невъзможно, затова преговорите продължават", отбеляза премиерът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук