Денков отново си настоя на своето, ето как си мотивира оставката ВИДЕО

Предложеният преди две седмици меморандум бе паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме, категоричен бе той

Подадох оставка като министър-председател и тя е внесена в НС. Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз на последователност, политически феърплей, уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация от 6 юни 2023. 

Това заяви на специален брифинг премиерът Николай Денков, който по-рано днес си внесе оставката в парламента. 

"В нея (декларацията) бе записано, че ще излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което ще се формира конституционно мнозинство.

Второ, премиер ще бъда аз за първите 9 месеца, а Мария Габриел вицепремиер и външен министър. А следващите 9 месеца Габриел ще бъде премиер, а аз вицепремиер. След края на 9-те месеца премиерът ще подаде оставка, а двете парламентарни групи трябва да я подкрепят и да подкрепят за премиер номинацията на другата парламентарна група. Четвърто, правителството трябва да изпълни управленската програма. Пето ще се и приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи", продължи Денков. 

Дотук изпълняваме всеки ред, въпреки че диалогът бе взривяван многократно и вкарван в задънени улици, отбеляза той. 

"Стигаме до ключовата шеста точка. Цитирам: Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване на регулаторните органи, избирани от парламента, с огледа подбирането на най-добрия подбор на личностите с високи професионални и морални качества.

Да удържим на думата си. През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни.

Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието.

Да извадим регулаторите от кланово-семейните отношения и да не бъдат използвани за бухалки. За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка", каза още Денков. 

"Предложеният преди две седмици меморандум бе точно това. Паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди девет месеца и какво още остава да свършим. Затова на масата за обсъждане сложихме реформи, а не имена", подчерта той. 

"Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми.

Дължа изрично успокоение на българските граждани, правителството ще продължи да изпълнява задълженията си за увеличаване на доходите на хората и утвърждаване позицията на България в международните отношения, докато не бъде избрано ново правителство", приключи Денков.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук