Денков потвърди бомбастичната новина за България и Шенген

След 12 години без особен напредък по темата, днес може да се поздравим с безспорния успех на българската държава, заяви премиерът

"Имаме още един повод за празнуване" - с тези думите премиерът акад. Николай Денков откри последното за тази година заседание на Министерския съвет (МС).

"Постигнахме съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух", поясни министър-председателят и така потвърди новината, съобщена от министерството на вътрешните работи на Румъния.

Премиерът определи това като безспорен успех за българската държава.

"След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген... в началото за въздушните и морски граници", добави той.

"След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес може да се поздравим с безспорния успех на българската държава", каза Денков.

"Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне на сухопътните граници и преговорите ще са съчетани със съществена подкрепа на Европейската комисия за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да се намали притокът на нелегални мигранти", подчерта премиерът.

Той поздрави всички български граждани за празниците, които честваме около Рождество Христово, Коледа и Нова година. Денков пожела и една по-добра 2024 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук