Обещанията трябва да се спазват. Това е основата на всяко взаимно доверие. Това заяви в извънредно обръщение премиерът в оставка Николай Денков.

"Аз спазих обещанието си и подадох оставка на 6 март. Преговорите показаха, че нямаме съгласие за смяна на министри. Съгласно договорката ни трябва само от и Мария Габриел да сменим позициите си.

Съгласно уговорката ни само ние с г-жа Габриел трябваше да сменим позициите си. Успоредно с това в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и не сме готови да го подпишем.

Обръщам се към ГЕРБ и им напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с премиер и външен министър Габриел без да променяме състава на Министерски съвет.

Колеги от ГЕРБ, ваше е решението. Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори?

Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България", посочи в заключение той.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес предложената за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател.

ГЕРБ уличи как ПП взриви държавата, главата на този човек катурнала каруцата

"ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат", каза на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Габриел.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук