Денков с отчет за управлението си, ядоса се на тези лъжи ВИДЕО

Искам да започна с поздравление към нежната половина на човечеството", каза премиерът в оставка

Кабинетът в оставка прави отчет за свършеното през изминалите 9 месеца.

Премиерът акад. Николай Денков депозира оставката си в деловодството на Народното събрание на 5 март, ден преди да се навършат деветте месеца от началото на управлението.

Още на 6 март депутатите я гласуваха единодушно с 216 гласа "за", като от ГЕРБ ги обвиниха, че са действали прибързано, за да тласнат страната към избори.

Денков пък от своя страна обясни, че това е още една подадена ръка за бързо започване на преговори по ротацията и допълни, че правителството ще работи докато не бъде избран нов кабинет.

"Искам да започна с поздравление към нежната половина на човечеството. Не само защото даряват живот, не само защото се грижат за своите половинки, които без тях не могат да се оправят, но и за целия принос, който дамската половина на човечеството допринася за нашето развитие. Благодаря ви за всичко, което правите, уважаваме ви и ви обичаме", започна акад. Денков.

"Целта на среща е да накратко да обобщим основните резултати, които успяхме да постигнем за тези 9 месеца с ясното съзнание, че управленската продължава и през следващите 9 месеца. Ние се намираме в средата на нейното изпълнение. С г-жа Габриел ще направим всичко възможно да направим плавен прехода, с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно", заяви той.

След излъчването на клип с успехите на правителството Денков избори още няколко постижения на кабинета, които според него не са получили достатъчно внимание.

„Имаме зелена светлина за АМ „Струма". Започваме строежа отново след години“, подчерта той.

„Имаме 30 км построени окончателно и пуснати в движение магистрални пътища. Очакваме още между 60 и 80 км да бъдат пуснати“, добави той.

Премиерът изтъкна постижения на всяко едно министерство поотделно.

„Независимо от изненадите, с които се срещнахме, понякога доста враждебността среда, която заварихме, изпълнена с пречки и често умишлени саботажи, от програмата за 18 месеца в момента са изпълнени около 56% от мерките. Има редица мерки, които са изпълнени предсрочно“, посочи Денков.

„Има и задачи, по които има забавяне, и в повечето случаи то обективно свързано със законодателни процеси, процеси на европейски ниво и др. Например, все още очакваме второто плащане по ПВО. Министерството на финансите е свършило своята работа. Чакаме от парламента да бъдат приоерми правилата за комисията за антикорупция“, добави той.

Посочено беше и забавянето в строителството на детска болница. Вече има нов график, който се спазва. 

"Често се сблъсквахме с тежки, бих казал хибридни атаки по отношение на тези мерки. Обикновено тези атаки започваха от опозиционните политици. Например лъжата, че в България се връщат хиляди мигранти в резултат на това, което постигнахме като споразумение за Шенген, и свързаната с нея лъжа, че в България се изпращат чуждестранни мигранти, направили престъпления, убийства и всякакви други измислици, само в резултат на това споразумение. Това са лъжи", категоричен беше той.

„Разберете, че по този начин – не е въпросът, че пречите на нас, пречите на България да се развива по правилния начин“, заяви премиерът.

Вицепремиерът и минстър на външните работи в оставка Мария габриел заяви от своя страна: „Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политичеките партии, подкрепящи правителството, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си. Те подкрепиха кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина в името на стабилността на страната“.

„Бих искала специално да благодаря на акад. Денков за съвместната работа, за конструктивния тон, който, смятам, успяхме да запазим. Това ни позволи неведнъж да продължим, въпреки трудностите, и да покажем, че изпитанията ни правят само по силни и оставаме заедно“, подчерта тя.

Габриел подчерта, че няма забавяне на отчета за работата на министрите.

„Моите очаквания са за ускорен напредък по изпълнение на набелязаните приоритети. През февруари проведох поредица от срещи с министрите. Поставихме си по три задачи - да се посочат мерките от управленската програма, които няма да бъдат изпълнени в срок и причините за това, всеки министър да определи водещите за него 2 приоритета, които са стратегически за България, и да посочи в краткосрочни мерки, които да бъдат директно насочени към подобрение на живота на българските граждани“, обясни тя.

Като приоритети в работата си като вицепремиер Габриел открои работата си по превенция на трафика на хора и на домашното насилие. 

"За мен е важно, че като правителство ясно и предвидимо подкрепяме Украйна. Това несъмнено беше един от водещите приоритети", подчерта тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук