До момента нямаме потвърдена информация за български заложник в Газа. Това заяви премиерът Николай Денков след Съвета по сигурността към Министерски съвет.

По-рано днес The Wall Street Journal съобщи за поне един български гражданин, който е заложник на „Хамас“. Според първоначалната информация, разпространена от израелското външно министерство, отвлечени са 199 граждани от поне 31 държави, някои от които са от отдалечени страни, които са минимално замесени в конфликтните ситуации в Близкия изток, като Парагвай, Южна Африка и Тайланд.

България не присъства в списъка, но нейното правителство има сериозни подозрения, че поне един неин гражданин е бил отвлечен.

„Тя се е обадила на майка си, преди да бъде отвлечена", заявява официален представител на кабинета пред вестника.

В тази връзка премиерът заяви, че се правят опити информацията да бъде проверена внимателно. „Обсъдих го с външния министър. Информацията е обсъдена с г-жа Габриел. Аз лично научих за това съвсем скоро. 

„Всичко, което се прави в момента, съответства на настоящата информация. Имаме готовност при промяна на ситуацията да реагираме сравнително бързо. За момента не се налагат нови мерки“, каза още Денков.

На заседанието са били обсъдени предизвикателствата и заплахите за националната сигурност

„Не се наблюдава активиране на „Хизбула“, има високо напрежение в района. Надявам се, че ситуацията ще се успокои. Не подценяваме възможността за рязка ескалация“, добави премиерът.

По отношение на новината, съобщена от финансовия министър Асен Василев, че „Лукойл Нефтохим” е започнал процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас, Денков заяви, че интерес към „Лукойл“ се изразява от няколко месеца. Решението дали ще бъде продадена рафинерията зависи от собственика – „Лукойл България“, и потенциалните купувачи. Когато става дума за такъв голям актив, има доста етапи, преди да се стигне до успешна сделка“, посочи той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук