Как депутатите да получават заплатите си през настоящия мандат. Тази тема разгорещи страстите по време на заседанието на Временната комисия за изработване на Правилник за организацията на НС, пише Флагман бг.

От първата политическа сила - ПП предложиха възнагражденията на народните представители да се превеждат по банков път, а не на ръка.

Председателят на комисията Настимир Ананиев твърди, че в момента част от депутатите получавали над 10 хил.лева и по закон парите тъй или иначе трябвало да се превеждат на сметките им. Иван Димитров от ДБ обаче го контрира, че по този начин би се ограничило правото на възнаграждение на лицата, които нямат банкови сметки.

“Нямам банкова сметка и не искам банкова сметка, няма подзаконова или законова уредба, която ме задължи да си направя”, коментира депутатът от "Демократична България".

Социалистът Филип Попов също изрази резерви за плащането по банков път. Христо Гаджев от ГЕРБ и Петър Петров от “Възраждане” от своя страна попитаха откъде Ананиев знае какви са заплатите на народните представители. 

Председателят на комисията от своя страна обясни, че не е проверявал лично кой колко получава, но бърза калкулация би показала, че има депутати, които са с такива заплати. Сред тях имало и такива, които получават бонуси около 40%, заради дългогодишния си стаж.

Анна Александрова от ГЕРБ обаче отсече, че не е необходимо да се въвежда задължителното изплащане на възнагражденията по банков път, тъй като така или иначе, ако те са по-високи от 10 хил., е задължително по закон да бъдат превеждани по сметка.

След дълъг дебат, предложението не беше прието и депутатите ще продължат да получават парите си на ръка.