Докладът за националната сигурност, който бе приет от парламента, за първи път посочва резултати от борбата с корупцията. Това каза в интервю за „Фокус“ Красимир Ципов, народен представител от ГЕРБ и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Той уточни, че докладът се разглежда и приема в изпълнение на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и актуализираната стратегия за националната сигурност.

Неговата основна цел е да представи оценките за рисковете, опасностите и заплахите, ефективността на политиките за защита на националната сигурност и за действията, предприети от компетентните органи, каза Ципов.

„Заявката от страна на опозицията, че става дума за замитане на проблемите под килима, образно казано, определено не мисля, че трябва да фигурира в подобен вид дискусии. През изминалата година бяха постигнати сериозни резултати и значителен напредък в определени сфери, затова не мога да приема едно такова твърдение от страна на опозицията.

За първи път именно в този доклад от тази година темата с корупцията фигурира със значителен обем. Посочени са резултатите, постигнати от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОМПИ).

Тези резултати са стотици милиони обезпечено имущество вследствие на осъществена престъпна дейност и десетки милиони отнето такова имущество“, обясни той.

Красимир Ципов допълни, че киберсигурността е друга важна тема, която се появява в доклада за първи път.

Сред сериозните заплахи за националната сигурност Ципов открои престъпната дейност и сферата на пътната безопасност. Запазват се и негативните демографски тенденции, като правителството се опитва да предприеме необходимите мерки.

Народният представител допълни, че докладът показва успехите на правителството в борбата с контрабандата на цигари, алкохол и горива.