Исканията на протеста към онзи момент бяха такива - за Велико народно събрание. Поставихме 6 необходими условия за нашата подкрепа, имахме динамични разговори с ГЕРБ в последните дни. Половината от условията ни влязоха в основния текст - там говорим за грамотна раждаемост, каза пред  Bulgaria ON AIR депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Сред останалите приети предложения на ВМРО са тези българската общност в чужбина и за написването на преамбюл.

"Тези неща са вече част от проекта, който е внесен в Народното събрание. Влезе и това за задължителното гласуване. Когато направихме опит да въведем санкции, Конституционният съд каза, че не може. ГЕРБ не приеха предложението за образователен ценз", поясни Сиди.

Депутатът от ВМРО добави, че Конституцията казва, че образованието до 16 г. е задължително и ВМРО иска да гласува този, който е покрил това задължение. От ГЕРБ не приели и идеята за наборната военна служба.

"По време на изборите за Велико народно събрание ще има референдум, за да кажат хората кои неща искат. Образователен ценз, наборна военна служба и увеличаване на правомощията на президента - тези три точки ще влязат на референдум. Подписахме споразумение, че ще има такъв", подчерта Сиди.

По думите на депутата обществото ни е разделено и не може президент и премиер да създават война между "своите групи".

"Не правим нещо за Радев, не правим нещо за ГЕРБ - трябва да мислим държавнически. Ако няма 160 гласа, това решение просто няма да мине. Една от грешките в предния проект за Конституция беше, че бе сложен старият текст за герба. Въпросът е искаме ли служебно правителство или не. Не сме склонни да подкрепим идеята на ДПС за експертен кабинет", обясни още Александър Сиди.