Рецепти за козунаци си разменят трескаво дамите в Министерски съвет, а в парламента имаше идентична емоция. Велислава Кръстева, замесник-министърът на културата, взе точните пропорции и указания за великденската вкусотия от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. Ненадмината майсторка на „плитките“ е и шефката на социалната комисия в Народното събрание Корнелия Нинова. Тя знае рецептата от майка си и няма празник, без да се развихри в кухнята, за да зарадва фамилията, съобщава „Стандарт“.
Червеният депутат Петър Курумбашев прави за Великден козуначено агънце. В него слага и течен шоколад. Курумбашев майстори сладкиша специално за трите си деца - Максим, Калина и Йоанна. <br /> <br /> Невероятно красиви яйца пък правят заместник-председателят на парламента Мая Манолова и нейната дъщеря Ралица. Те са прецизни, не само когато се готвят за даден закон, дискусия или реч от парламентарната трибуна. Оказа се, че много от родните политици са перфектни кулинари. Те с ентусиазъм запретват ръкави и месят козунаци, пекат агне, боядисват яйца.<br /> <br /> Точно на Велики четвъртък, както повелява традицията, заместник-шефката на парламента Мая Манолова е в пълна готовност за боядисване на великденските яйца. Пръв неин помощник при изписването им е дъщеря й Ралица. Мая признава, че започва с шаренето едва след като е приключила с ангажиментите си по партийна линия в Кюстендил. Както всяка година дни преди Великден местната структура на жените социалистки е подарила козунаци на над 500 пенсионери в града. <br /> <br /> Фамилията на Манолова прави 5 вида великденски яйца. &bdquo;Почти като истински майстори на Фаберже&ldquo;, смеят се дамите. Но крайният резултат за великденската трапеза е повече от зашеметяващ - писаните яйца изглеждат като малки бижута. Фантазията от брокат, захар, белтъци, седефени боички, дантела и пъстра фина хартия е дала резултат. Най-сложната техника при правенето им е т.нар. декупажна, споделя Манолова. <br /> <br /> Празникът е един от най-хубавите дни за заместник-министъра на културата Велислава Кръстева. Навръх Великден Кръстева има и имен ден. А боядисването на яйцата и приготвянето на трапезата са запазените кулинарни часове с дъщеря й Ния. &bdquo;Свещенодействаме&ldquo;, смее се Велислава. Двете с Ния правят чудеса с шаренето на яйцата, като често експериментират и нови техники. Кръстева признава, че преди няколко години събира смелост да забърка сама тесто за козунак. Но взема точните пропорции и указания от сегашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова. Малката тайна е, че освен пухкаво, тестото става много богато. Добавят се стафиди, бадеми или друг вид предпочитани ядки и портокалови кори. Козунакът се получил уникален, а приятели, дошли да поздравят Велислава за имения й ден, още говорят за него.<br /> <br /> Здравният министър също прави козунак за Великден. &bdquo;Тайната е в замесването на козунака&ldquo;, казва д-р Таня Андреева. Според нея търпението в процеса на втасване е много важен. &bdquo;Както и да уцелиш точния момент, когато козунакът трябва да се сложи да се пече&ldquo;, допълва Андреева.<br /> <br /> Истински факир в кухнята е депутатът от левицата Петър Курумбашев. Негов специалитет на Великден е козуначено агънце. Това е &bdquo;сладко, ароматно и в неочаквано весела форма тестено изкушение&ldquo;, описва той кулинарния си шедьовър. Курумбашев го приготвя за трите си деца. Максим е на 12 години, Калина - на 9, а малката Йоанна е 4-годишна. Те обожават да похапват от козуначеното агънце на татко на Великден. Затова той го готви с много любов и винаги става перфектно. &bdquo;Готовото за козунака тесто се поставя в намаслена купа и се оставя да втаса на топло&ldquo;, обяснява най-важната част от рецептата си депутатът. &bdquo;При мен отнема около 2 часа, но зависи от температурата в стаята&ldquo;, допълва той.<br /> <br /> Когато тестото удвои своя обем, се изважда от купата. Отделят се две малки части, колкото юмрук всяка - за глава на агънцето е едната, а от другата ще се направят крачета, уши и опашка. Останалото тесто се разделя на две части, като всяка се разточва на правоъгълник, намазва се с течен шоколад и се поръсва с натрошени ядки. Завива се на стегнато руло, което се нарязва на парченца с ширина 1 см. Голяма тава се застила с хартия за печене. В средата й се оформя тялото на агънцето от рулцата с шоколад. Отделно се поставя главата (с леко издължена форма и оченце от стафида или парченце шоколад), на която се слагат ушичките, опашката и две крачета. &quot;Идеята е цялото тестено чудо да не опира в стените на тавата, затова е нужна най-голямата налична&quot;, препоръчва майсторът. Така оформеното агънце се покрива с друг лист пекарска хартия и се оставя да втаса още веднъж. &quot;Аз не чакам много дълго, защото при печенето се надува допълнително&quot;, коментира Курумбашев. Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с капка мляко и се пече на 160 градуса. &quot;При мен това отнема около 40 мин, но все пак трябва да се наблюдава&quot;, препоръчва депутатът.<br /> <br /> Шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова е ненадмината майсторка на козуначените плитки. Признава, че рецептата я знае от майка си и няма празник, без да се развихри в кухнята, за да зарадва фамилията.<br /> <br /> За да ви се получи вкусен великденския хляб, може да добавите към вече втасалото тесто шоколад, локум и стафиди. Разделете тестото на три равни части, оформете си правоъгълник с ръце и слагайте на всяко парче тесто от добавките по ваш вкус. Нинова издава тайна, че е добре шоколадът да е на парченца, а не течен. Стафидите може да оставите за малко в чаша с коняк - така стават меки и ароматни. Всеки от правоъгълниците се завива на руло и отделните части се сплитат в тавичката. Задължително оставете тестото отново да втаса и едва след това печете, напомня соцдепутатката. Винаги &quot;за десерт&quot; си оставя боядисването на яйцата. &quot;Цялата къща вече мирише на топъл козунак, празникът се усеща и тогава ми е най-хубаво да започна с шаренето&quot;, споделя Нинова. Винаги прави пълна кошница с яйца, приятелите й знаят, че на трапезата има домашен козунак и не пропускат гостуване поне за малко. <br /> <br /> Лидерът на &quot;България без цензура&quot; Николай Бареков беше сред първите политици, които боядисаха великденските яйца. Той направи това още на Велики четвъртък, каквато е традицията на празника. Николай Бареков показа разноцветните биячи във Фейсбук. За минути той събра десетки поздравления в социалната мрежа, а почти 1000 души харесаха снимката.<br />