Депутати: Изборът на Обама е под знака на промяната

Изборът на Барак Обама за президент на САЩ мина под знака на промяната и за българските политици. Опозиция и управляващите не се разминаха в тезата, че кандидатът на демократите за дъражавен глава на САЩ ще донесе нещо ново в политиката не само по отношение на развитието на страната, но и в световен мащаб, предаде репортер на БЛИЦ.

 Нито един от депутатите обаче не допусна, че ще има нови отношения между България и американските щати.
Огнян Герджиков от НДСВ прогнозира, че вероятно ще трябва да се подготвим за изтегляне на българския военен контингент от Ирак. Това е заложено в програмата на новоизбрания президент на САЩ и може да се очаква, ако не войските изцяло да освободят територията на Ирак, то поне това да стане частично, мотивира се жълтият депутат.
Други народни представители обаче смятат, че е твърде рано да се мисли по този въпрос. 
Барак Обама е олицетворението на американската мечта и е чудесно, когато мечтите ставата реалност, а още по - чудесно е, когато това отговаря на очакванията на хората, коменитра председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. Той пожела успех на новия президент на САЩ и уточни, че не очаква промяна в двустранните отношения. Те се основават на стратетегическо партньорство не само в сферата на сигурността, но и в най- различни обасти и няма съмнение, че ще останат добри, добави той.
Юнал Лютфи от ДПС опредили новината за победата на Обама като радостна, положителна и очаквана. Американското общество желаеше промяна, каза "не" на предразсъдъците и осъществи катарзис, добави той. Надявам се, че промяната, зад която застана Обама, ще смени статуквото в целия свят и ще има много повече демокрация, заяви от своя страна и Николай Свинаров от БНД. Той смята, че изборът на новия президент на САЩ ще доведе до това светът да бъде управляван не чрез конфликти, а чрез решаването им.
Според Асен Агов от ДСБ за пореден път гражданите на САЩ са показали, че живеят в свободна страна и разчитат на демокрацията. Станислав Станилов от Атака коментира, че изборът на Обама има значение от историческа гледна точка, защото моделът на управление на САЩ ще се промени към по-демократичен. За България това няма никакво значение, обобщи той. Камелия Цветанова, БЛИЦ