Депутати, Рашков и други от ПП, биха шута на акад. Денков за кабинет, връща мандата

Народните представители не подкрепиха декларацията на кандидата за премиер от "Продължаваме промяната"

Депутатите казаха „не“ на Проекта на декларация за определяне на приоритетните национални цели на 48-то НС и методите за тяхното постигане.

Акад. Николай Денков презентира декларацията си и резюмира основните й точки. Народните представители обаче дори не пожелаха да дебатират по темата. Зам.-председателят на парламента, който водеше заседанието, директно да премине към гласуване.

От 171 гласували народни представители в зала 62 бяха „за“, 79 „против“, а въздържали се 30.

 По желание на депутатите се направи и прегласуване. В него се включиха 177 народни представители. От тях 63 бяха „за“, 84 „против“, а 30 се въздържаха.

След гласуването на трибуната се качи акад. Николай Денков:

„Уважаеми колеги, благодаря, че се включихте в гласуването. Има два начина да се търси парламентарно мнозинство – единият е да се обединим около общи цели и задачи, а другият да раздадем постове. Ние решихме да използваме първия. Оказа се, че голяма част от тази зала не е готова да влезе в тази дискусия“, каза той.

Денков бе нападнат от депутати от ГЕРБ, че това всъщност не е декларация, а програма на правителство и не е поднесена както трябва.

"Времето за обсъждане на тези въпроси беше на срещите, на които бяха поканени и на които те не участваха. Мотивите са сложени на първата страница на декларацията и съответстват на изискванията на НС. Няма как да искаме да управляваме заедно, ако нямаме общи цели и задачи", отвърна му Денков от трибуната. 

След него пред депутатите се изказа и Кирил Петков, който благодари на акад. Денков за усилията и изнесената програма.

Последва го Тома Биков от ГЕРБ, който бе безкомпромисен в коментара си:

"Озадачен съм. Какво правим днес на това заседание. Вкарали сме точка с нещо, което сме нарекли декларация, но то е полууправленска програма, която обхваща половината сектори, а другата половина, няма значение. Не всички депутати от ПП дори са я подкрепили. Изчитат се някакви мотиви, след това тези, които я предлагат тази декларация, дори не започват да я дебатират. Дебатът започна, когато е отхвърлена. 10-15 души от партиите, които я подкрепят, дори не я подкрепиха тази декларация", каза той. 

"Препоръчвам ви да не губим времето на парламента с подобни дейности. Къде се били водели разговори не знам. Щом е внесена в пленарна зала, значи се очаква в нея да се обсъди тази декларация. Тя беше отхвърлена като нещо междудругото. На този мандат също ще се гледа като нещо междудругото", добави той. 

"Върнете мандата и дано с третия не губим времето на хората, а направим нещо по-съществено", завърши Биков.

След него на трибуната думата бе взета от Георг Георгиев от ГЕРБ:

"От 53 човека на ПП, едва 22 подписа. Господин Рашков например не го е подкрепил не се е подписал. От 53 от ПП, едва 49 подкрепиха. Когато излизаш с амбиция да работиш за държава, да я управляваш, поне си гарантирай дисциплина в партията", каза Героргиев.

БЛИЦ припомня, че от ПП бяха категорични още преди гласуването, че ако декларацията не събере достатъчно гласове и мнозинство в НС, то те ще върнат мандата на президента Румен Радев непопълнен в първите дни на следващата седмица. 

Така държавният глава ще се наложи да реши на коя политическа партия ще връчи третият мандат за съставяне на правителство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук