След три часа спор в парламента депутатите решиха, че ще има временна комисия, която ще разследва дали наркобосът Сретен Йоцич е бил покровителстван от българските служби. Решението беше взето с гласовете на ДПС, БСП и Атака.
НДСВ, Движение Напред, БНД, РЗС, ДСБ и ОДС отказаха да излъчат свои представители в спецкомисията.. Така от първоначалното предложение тя да включва 16 депутати останаха само 9, които ще бъдат нейни членове. За председател беше избран Христо Бисеров от ДПС. В комисията влизат още червените Кирил Добрев, Радослав Илиевски, Надка Балева, Атанаска Тенева и Сияна Фотулова, както и Павел Шопов от Атака, Камен Костадинов от ДПС и независимата Мария Капон. Комисията ще работи три седмици и ще се запознае с цялата налична информация, включително и оперативната относно престоя на сръбския контрабандист в България. Създаването на комисията става един ден след като МВР излезе със становище. Според МВР бившият главен секретар на министерството Бойко Борисов не е имал нерегламентирани контакти със Сретен Йоцич. Преди дни задържания за организиране на престъпна група Йоцич заяви пред сръбски съд, че е бил покровителстван от българските служби по време на престоя си в страната ни. Той спомена и името на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов. Това е и мотивът на вносителите на идеята за създаването на временна комисия, която да провери цялата информация, включително и оперативната, като по този начин ще се изчисти авторитета на органите на реда, посочи независимата Мария Капон.
По-рано в парламента при избухналия скандал по проблема стана ясно, че
от ДСБ, ОДС и РЗС  видяха предизборна агитация от страна на управляващите.

Губим си времето с глупости и това е напълно несериозно. Не може да се прави парламентарна комисия заради думите на едни гамен, възмути се независимият Стефан Софиянски. Борислав Китов от движение „Напред” също беше категоричен, това не е тема от дневния ред на обществото. Какво се опитват да кажат сега управляващите, че българските служби не си вършат работата ли, попита той. От ДСБ бяха категорични, че няма да излъчат техен представител, който да участва в комисията. Играйте си играта, но ние няма да бъдем чадър над политическите ви агитации, нито ще ви станем алиби за отклоняването на вниманието на хората от важните неща, обяви заместник – председателят на парламентарната група на тъмносините Екатерина Михайлова. Според нея в края на мандата на парламента падат маските и става ясно кои от депутатите от опозицията играят с БСП и ДПС. Любен Дилов от движение „Напред” също обвини Мария Капон, че върши мръсната работа на мнозинството. Според него, ако БСП и ДПС имат информация, която да потвърждава твърденията на Йоцич , трябва да бъдат откровени и да го кажат, в противен случай ситуацията, в която се опитват да поставят парламента е нелепа. Някакъв бандит казал нещо си, някъде си и сега правим комисия, това е невъзможно, мотивира се той. Дилов обаче беше категоричен, че България покровителствата организираната престъпност. Като пример посочи факта, че бутилка Ямболска ракия се продава за 6, 00 лв., а това означава, че е дотирана от държавата с два лева, защо явно не е плащан акциз. Да направим парламентарна комисия по този случай, а не за някакъв бандит, предложи той.

НДСВ отново се превърна в опозиция при днешния дебат. Яни Янев заяви, че неговата група не приема да се губи времето на Народното събрание и няма да има свои член в комисията. Освен това той смята, че начина, по който се предлага създаването на комисията показва, че се прилага двоен аршин. Защо не предложихте комисия, която да провери информациите за престъпници, които са финансирали кампанията на президента Георги Първанов, отбеляза жълтият депутат.

Сериозна размяна на реплики обаче последва изказването на председателя на РЗС Яне Янев. Това стана, след като той се обяви против комисията, а подписът му фигурира сред вносителите на предложението за създаването й. Той мотивира отказа си днес с думите, че не е знаел, че комисията ще бъде подкрепена от управляващите. Подписът ви стои след този на Атанас Мерджанов от БСП, как така не сте знаели, контрира го Любен Дилов. Янев пък се опита да се защити като посочи, че когато се е подписвал, е имало бели полета на листа. Ахмед Юсеин от ДПС обаче го призова да бъде мъж и да стои зад подписа си. И това доживяхме, какво е това нещо, утре пак ли ще промените становището си, упрекна го депутатът на Ахмед Доган.

Яне Янев пък подмина критиките към него и застъпи тезата, че сега управляващите се опитват да печелят политически дивиденти преди изборите. Това е опит да дискредитирате лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но колкото повече го атакувате, толкова повече това се обръща срещу вас, предупреди той мнозинството.

Единственият представител на ГЕРБ в Народното събрание Лъчезар Иванов също се обяви против създаването на комисията, защото МВР вече има официално становище по случая.
Камелия Цветанова, БЛИЦ