С 51 гласа „за“, 64 „против“ и 30 „въздържал се“ мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на „Възраждане“ за създаване на анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства за въведените противоепидемични мерки срещу коронавируса у нас, съобщава БНР.

От партията настояваха временната комисия да се занимава с последиците върху психическото състояние на гражданите от въвеждане на мерките, със сключените договорите за доставка на ваксини, проверка на броя на хоспитализираните пациенти и ревизия на средствата, отпуснати по клиничните пътеки за лечение на Covid-19.

Лидерът на партията Костадин Костадинов попита кой ще носи отговорността за абсолютно безсмислено похарчените милиони левове.

"Прекалено много са въпросите, а отговорите се броят на пръстите на едната ръка. Няма ясно, няма прозрачност".

Хасан Адемов от ДПС не откри смисъл от създаване на подобна комисия.

„По-важният въпрос е на какво ще направи тази комисия, по-важният въпрос е как се управлява кризата изобщо в България. Разбрахме, че е създаден този пандемичен комитет, кризата трябва да бъде управлявана не единствено и само от едно министерство. Той трябва да бъде оглавен поне от вицепремиер! Дали кризата ни управлява в момента, или ние активно управляваме кризата – това е най-важното нещо“, заяви той.