Последният ден от изтичащата сесия на парламента депутатите работиха само половин час. Това става само ден след като решиха, че ще получат 13-та заплата с мотива, че са изпълнили ангажиментите си. Народните представители ще бъдат на работа чак на 14 януари.
Окончателното приемане на закона за политическите партии беше предвидено в дневния ред на парламента днес, но изненадващо депутатите го отложиха за първото си заседание след Нова година, което ще бъде чак на 14 януари. Причината за това беше необходимостта от прецизиране на текстовете в закона, което налага заседание на правната комисия, обясни председателят на НС Георги Пирински. Депутатите от управляващото мнозинство обаче отрекоха преждевременното им разпускане да е свързано с протестите днес на студентите и зърнопроизводителите пред сградата на парламента. Зам.-председателят на парламента Любен Корнезов /КБ/ обясни, че ще бъде в парламента цял ден и не може да се говори, че целта на преждевременно прекратено заседание са протестите. Същата позиция застъпи и председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Според него обаче е притеснително, че в един и същи ден има няколко протеста и видя в това заплаха за демокрацията. Въпреки това той смята, че исканията и на студентите, и на зърнопроизводителите са основателни. 
Лютви Местан от ДПС посъветва журналистите да не търсят друга причина за прекратяване на заседанието освен изчерпания дневен ред. Както виждате ние все още сме тук, коментира още той. Според него протестът на студентите е напълно основателен, защото по думите му сега се берат плодовете на системни грешки от последните 20 години. Той смята, че трябва да се търси трайното решение в създаване на студентски кампус изцяло на чисто. Относно зърнопроизводителите той коментира, че в бюджета за следващата година има средства, които да осигурят националните им доплащания.

Опозицията застъпи противоположно становище. Според лидера на ДСБ Иван Костов управляващите бягат от отговорност и това превръща България в жалка държава. За мен изненадващо беше разпуснато събранието, но аз ще остана днес в парламента, заяви Костов.
Независимите Яне Янев и Димитър Абаджиев отбелязаха, че ще бъдат при протестиращите. Според тях царят страх и паника в парламента. Янев прогнозира, че след Нова година ще има вълна от протести, а страната ще изпадне в тежка финансова криза. Абаджиев нарече управляващите "долни страхливци", които са избягали уплашени от справедливия протест на студентите. Според него това поведение е прецедент, защото през последните три парламенти не е имало случай депутатите да напускат сградата на Народното събрание. Днес беше позор за българския парламент, категоричен бе депутатът.
Любен Дилов –син от ПГ “Движение НАПРЕД” беше лаконичен и определи днешното поведение на мнозинството като тракторофобия.
Депутатите за половин час вес пак успяха да приемат окончателно промени в закона за потребителските кредити, с което се отменят наказателните лихви при предсрочно погасяване на кредити. Поправката беше внесена от независимия Минчо Христов. Камелия Цветанова, БЛИЦ