Депутатите решиха окончателно! Пускат безплатни банкови сметки, а данъците...

Банките ще трябва да предложат на клиентите си сметки, които са без такси за обслужване и за теглене на пари в брой от банкомат

Банките ще трябва да предлагат на хората сметки без ежемесечна такса за поддръжка и без такса за теглене на пари от техен банкомат. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на бюджета за 2023 г., пише Труд.

Както БЛИЦ съобщи, заплатите задължително да бъдат изплащани по банкова сметка във фирми с над 100 души персонал.

Първоначалното предложение на Министерство на финансите беше това изискване да важи за дружества с над 50 души, но по предложение на депутати прагът беше увеличен.

Народните представители поставиха и въпроса за високите банкови такси за теглене на пари в брой от офис на банка, както и това, че в много населени места няма банкови офиси и дори банкомат.

Цончо Ганев от “Възраждане” цитира данни на БНБ, според които само за една година броят на банкоматите е намалял с 273 до 4970 броя. Банкоматите намаляват поради високите разходи на банките за поддържането им, посочват от БНБ.

В отговор на това министърът на финансите Асен Василев обеща в пощите да има банкомати, от които хората ще могат да теглят пари без такси.

А освен това депутатите задължиха банките да предлагат на клиентите си сметки за основни операции, по които да получават заплатите си, които да са без такса за поддръжка и без такса за теглене от банкомат на същата банка.

Дивидентите над 1000 лв. само по сметка

Фирмите ще трябва да изплащат дивиденти само по банкова сметка, ако са в размер над 1000 лв. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на бюджета за 2023 г.

Първоначално от Министерство на финансите бяха поискали по банкова сметка да бъдат плащани всички дивиденти. Но в хода на общественото обсъждане на предложението стана ясно, че има бивши приватизационни фондове и кооперации, които изплащат дивиденти в много малък размер на стотици хора. Затова беше приет праг за изплащане на дивиденти по сметка, ако са над 1000 лв.

Производителите на електроенергия ще продължат да правят вноски във Фонда за електроенергийната система, решиха още депутатите. Парите ще бъдат използвани за компенсиране на фирмите, ако цената на тока стане над 200 лв. за мегаватчас.

600 лв. по-малко данъци за всяко дете

Един от родителите може да намали данъка за годишните си доходи с 600 лв. за едно дете, с 1200 лв. за две деца и с 1800 лв. за три и повече деца. При гласуване на бюджета за 2023 г. депутатите решиха данъчното облекчение за родителите да важи и за доходите им от настоящата година.

За дете с увреждания годишният данък върху доходите може да бъде намален с 1200 лв. Двете облекчения може да бъдат ползвани едновременно. Тоест за дете с увреждания родителите могат да ползват както облекчението за деца, така и за деца с увреждания. Ако доходите на един от родителите не са достатъчни за ползване на цялото облекчение, остатъкът може да бъде ползван от другия родител.

Данъчните облекчения за деца могат да се ползват наведнъж в края на годината, или всеки месец чрез работодателя. Ако родител избере да ползва облекчението текущо през 2023 г., всеки месец дължимият от него данък върху доходите ще бъде намаляван с 50 лв.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук