Депутатите с невиждано досега решение за почивните дни по Коледа и Нова година БЛИЦ TV

С 10 дена намалиха Коледната си ваканция депутатите. Вместо от 22 декември до 10 януари, те ще почиват само от 24 декември до 2 януари

Доста горещ се очертава да бъде днешният ден за депутатите в Народното събрание (НС). БЛИЦ припомня, че днес в сградата на парламента трябва да бъдат взети редица важни решения.

Днешният работен ден на народните представители започна с това колко време и кога да почиват по коледно-новогодишните празници.

От коалицията ГЕРБ-СДС предложиха ваканцията на депутатите да е от 24 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. включително. Според парламентарния правилник Народното събрание е във ваканция от 22 декември до 10 януари. От много години насам парламентаристите винаги разпускат по Коледа и Нова година с дълга ваканция, за разлика от избирателите им, но явно т.г. и те са се стреснали от напечената ситуация в държавата и прежалиха бонуса си. 

Дневният ред на парламента включва и второ гласуване на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и на Закона за данък върху добавената стойност.

Народните представители ще обсъдят на второ четене изменения в Закона за социално подпомагане, Закона за семейни помощи за деца и в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Още в началото кворум бе събран и заседанието беше открито. Председателят на НС Вежди Рашидов обяви, че „Демократична България“ (ДБ) изтегля законопроекта си за хуманитарно подпомагане през Министерския съвет на трайно разселени у нас украински бежанци. 

През въздушното пространство на България със заповед на военния министър е разрешено прелитането на самолет на Тайланд.

„В комисията по финанси е постъпил отчет на Агенцията по ядрено регулиране“, обяви още Рашидов.

След това Десислава Атанасова от ГЕРБ представи проекта за намаляване коледната ваканция на депутатите. 

„Защото не знаем колко ще е дълъг животът на този парламент, а има важни закони за гласуване, затова се предлага ваканцията да е до 2 януари, а не както е обичайно до 10“, обясни Атанасова. 

Предложението беше прието след прегласуване. Така от общо 203 гласували депутати 153 бяха "За", "Против" са 38, а 12 - "Въздържал се".

На второ гласуване бяха подложени промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук