Мнозинството в парламента отхвърли законопроектите на опозицията, които предвиждаха въвеждане на електронно гласуване от догодина и одобри три свои проекта за промени в Закона за избиране на народни представители, в които се акцентира върху борбата срещу купуването на гласове.

Гласовете на НДСВ в подкрепа на електронното гласуване не стигнаха, за да бъде въведено то от 2010 година, както предлагаха от десницата, съобщава Дарик радио. Останалите партии от мнозинството не се вслушаха в аргументите на СДС и ДСБ, че така ще се увеличи избирателната активност.
Одобрените проекти на мнозинството предвиждат този на БСП, въвеждане на смесена система на гласуване като 58 депутати се избират мажоритарно.
При дебатите вчера от ДПС определиха това желание на социалистите като увлечение и казаха, че между двете четения може да се дискутират 31 мажоритарни кандидата.
Проектът на депутата от Движението Христо Бисеров предвижда съкращаване на кампанията на три седмици и отпадане на деня за размисъл. В този на НДСВ е заложено преференциално гласуване с праг от 5 на сто в рамките на пропорционалната избирателна система.

Депутатите приеха и промените в Закона за семейни помощи. Майка, самотен баща, близки или приемно семейство, които отглеждат близнаци, ще имат право на еднократна парична помощ в размер на 300 лева за всяко дете. Тя ще е в сила само за близнаците, които в първите три месеца на тази година са на възраст между една и две години. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за семейните помощи за деца, внесена от депутати от мнозинството.
Майките – редовни студентки и тези, които имат близнаци, пък ще получават накуп допълнителните средства, отпускани от държавата през първата година от раждането. Сумата за близнаци ще е по 1200 лева на дете, а майките – редовни студентки ще получават 2880 лева.

Припомняме, това решение ощетява семействата на всички близнаци на възраст между 1 и 2 години.
Според действащия в момента  закон, който бе приет през декември 2008 година, се предвиждат помощи в размер на 100 лева месечно за всяко дете близнак до навършването му на 2 години. Депутатите обаче не се съобразиха с протестите на родителите и предложенията на Сдружението на настоящите и бъдещи майки и по този начин "икономисаха" малко над 2 милиона лева. Родителите на близнаци в ощетената възрастова група обявиха, че този закон е дискриминационен.
Те са категорични, че ще уведомят президента за ставащото и ще го помолят да наложи вето на тази част от закона. Ще бъдат заведени съдебни искове и ще бъдат уведомени Комисията по дискриминация и Конституционния съд. /БЛИЦ