Увеличаването на размера на гарантирането на влогове в банките предизвика спор между управляващи и опозиция в парламента, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
БСП, НДСВ и ДПС внесоха промени в закона за гарантиране на влоговете, според които държавата ще обезпечи депозитите на хората до 50 хил. евро, а не както е в момента до 40 хил. лева. Това се налага, за да се избегнат последиците от световната финансова криза и е в съответствие с решението на правителствата на останалите страни от Европейския съюз, обясни Румен Овчаров от Коалиция за България. Нито един от депутатите от опозицията не оспори необходимостта от увеличаване на сумата, но всички, които взеха отношение по въпроса изразиха недоволството си от непълнотата на измененията в закона.
Според лидера на ДСБ Иван Костов освен повечето средства във Фонда за гарантиране на влоговете, трябва да се задължат и банките да увеличат парите, предвидени за обезпечение при фалити. Не е редно само от държавния бюджет да се дават повече пари, банките трябва да имат поне 1,5 процента от средствата си за такива случаи, а не той да си остане както е сега 0,5 на сто, аргументира се той.
Според Алиосман Имамов от ДПС подобна мярка обаче не може да бъде предприета, защото тя не би била насочена към елиминиране на последиците от кризата. Това само ще блокира повече пари, мотивира се той. Освен това Костов смята, че се дават прекалено много права на Управителния съвет на фонда, защото според предложенията за промени в закона, органът ще може сам да определя колко пари да отпусне на дадена банка, за да избегне фалита. Това е прекалено много за пет човека и може да се стигне до самоволно раздаване на средства, предупреди Костов. Занимавате се с политиканстване, обвини го от своя страна Румен Овчаров.
Димитър Йорданов от ОДС смята, че с увеличаването на размера на гарантирането, се отваря прекалено широко вратата на сейфа и се дава възможност безконтролно да се раздават бюджетни средства. /БЛИЦ