След няколкочасово прекъсване, председателски съвет и предложения за срещи и липса на такива, депутатите се върнаха в пленарна зала, за да се опитат да изберат шеф на НС. Пръв взе думата Кирил Петков:

Радвам се, че подновяваме дискусията и дебата във връзка с правилата за избор на председател на НС. Мисля, че постигнахме консенсус да бъдем максимално конструктивни и обективни в правилата.

От ПП критериите включват предишен опит като председател или зам. председател. Второ човекът да бъде неконфликтна личност. Най-важното да се издигнат кандидати, които имат високо обществено доверие.

Ако успеем тези три неща да влязат в дискусията, да не си подвикваме, да се уважаваме, мисля, че имаме шанс да направим това, което всички очакват от нас.

Последното предложение, което дискутирахме на края на Председателския съвет е всяка група да помисли и предложи един или двама кандидати от друга политическа сила. Единственият начин тези червени линии, които са станали пропасти е да подходим рационално, разумно и по различен начин от последните дни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук