Със 118 гласа депутатите освободиха от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Вносители са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Народните представители определиха за изпълняващ длъжността председател Горица Кожарева, която по настоящем е заместник, съобщава БНТ.

Освобождаването на Цветков беше внесено като извънредна точка в пленарното заседание. От изказванията стана ясно, че мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков е изтекъл през 2022 г.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова мотивира исканото отстраняване с това, че е имало няколко одита, които Народното събрание е възложило на Сметната палата, но те не са били представени.

Второто основание, което Атанасова посочи е, че Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев не се съгласи с начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. Според него това се иска без мотиви и изрази мнение, че Сметната палата си върши работата по закон, но законът не е добър.

В тази връзка от „Продължаваме промяната“ поискаха създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за механизма за финансиране на политическите партии и инициативни комитети и разработване на препоръки за законодателни промени за прозрачност на финансирането. Точката също беше включена извънредно в дневния ред.

От ДПС мотивираха исканото сваляне на Цветков с аргумента, че има институционална криза в палатата покрай финансирането на политическите партии и скандала Nexo. Затова според тях смяната е необходима.

От „Възраждане“ са на мнение, че това трябва да се случи, но не сега - от "умиращ парламент". Изтъкнаха, че са на-одитираната партия.

От БСП се обявиха в подкрепа на отстраняването на Цветан Цветков, защото смятат, че този ръководител не върши добре работата си.

Позицията на "Демократична България" е, че начинът, по който се сменя председателят - спешно и без мотиви, най-вероятно е опит да се овладее един независим орган и да се насочи в друга посока.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук