Депутатите уволниха шефа на Сметната палата, ето кой го сменя

Народните представители определиха за изпълняващ длъжността председател Горица Кожарева

Със 118 гласа депутатите освободиха от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Вносители са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Народните представители определиха за изпълняващ длъжността председател Горица Кожарева, която по настоящем е заместник, съобщава БНТ.

Освобождаването на Цветков беше внесено като извънредна точка в пленарното заседание. От изказванията стана ясно, че мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков е изтекъл през 2022 г.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова мотивира исканото отстраняване с това, че е имало няколко одита, които Народното събрание е възложило на Сметната палата, но те не са били представени.

Второто основание, което Атанасова посочи е, че Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев не се съгласи с начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. Според него това се иска без мотиви и изрази мнение, че Сметната палата си върши работата по закон, но законът не е добър.

В тази връзка от „Продължаваме промяната“ поискаха създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за механизма за финансиране на политическите партии и инициативни комитети и разработване на препоръки за законодателни промени за прозрачност на финансирането. Точката също беше включена извънредно в дневния ред.

От ДПС мотивираха исканото сваляне на Цветков с аргумента, че има институционална криза в палатата покрай финансирането на политическите партии и скандала Nexo. Затова според тях смяната е необходима.

От „Възраждане“ са на мнение, че това трябва да се случи, но не сега - от "умиращ парламент". Изтъкнаха, че са на-одитираната партия.

От БСП се обявиха в подкрепа на отстраняването на Цветан Цветков, защото смятат, че този ръководител не върши добре работата си.

Позицията на "Демократична България" е, че начинът, по който се сменя председателят - спешно и без мотиви, най-вероятно е опит да се овладее един независим орган и да се насочи в друга посока.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук