Направихме така, че изборът дали да се гласува с машина или с хартиена бюлетина да се реши от хората.

Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с последните промени в Изборния кодекс, според които на всички видове избори, освен на местните, избирателят ще може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

,,Основната причина е фактът, че не всички български граждани могат да ползват машини при един толкова важен процес и те на практика ще бъдат лишени от правото си да гласуват, защото не познават добре технологиите.

Освен това, ако забраним изцяло хартиените бюлетини, тогава ще лишим една част от българските граждани от правото им изобщо да гласуват'', мотивира се депутатът от ГЕРБ и допълни, че има много хора, които предпочитат хартиената бюлетина.

До този момент партия ГЕРБ не е провела нито едни парламентарни избори. Единствените избори, проведени от ГЕРБ, бяха изборите за президент и не смятам, че някой ги е оспорил. Смятам, че бяха честно проведени, отговори Атанасова на нападките, че ГЕРБ цели фалшификация на изборния процес.

,,Категорично не е вярно, че мнозинството се крепи на гласовете на ДПС за кворум. Днес многократно колегите от БСП и ДПС излизаха и влизаха в залата, за да бламират опитите по текстовете за Изборния кодекс'', посочи Десислава Атанасова.

Дебатът за промени в Изборния кодекс се води много отдавна – от момента, в който ЦИК представи пред Правната комисия доклад за всички проблеми, съпътстващи предните избори. В голямата част бяха организирани работни групи от Правната комисия. ПГ на БСП също участва в тази работна група, напомни в заключение народният представител от управляващата партия.