Депутати от ОДС и ДСБ се заканиха, че ще сезират Европейската комисия заради промени в Закона за електронните съобщения.
Според Румен Ангелов от ОДС се задава монопол на телевизионното разпространение със забраната европейски инвеститори да участват в конкурси за изграждане на мултиплекси у нас. Другата причина за тази заплаха е ограничението собствениците на мултиплекси да не могат да бъдат радио- или телевизионни оператори, добави той.
Над 4 милиона българи ще бъдат облъчвани от една мафиотска организация, обясни той, а Иван Иванов от ДСБ уточни, че става дума за медийната група на Ирена Кръстева, която е сочена за близка до ДПС. Те обвиниха хората на Ахмед Доган в лобизъм. От ДПС обаче са категорични, че става въпрос само за европейско изискване, според което собственик на програма няма право да е разпространител, нито да изгражда мултиплекс.

Десните се противопоставиха и на друга промяна в закона, според която се дава възможност на МВР с наредба да регламентира следенето в интернет и подслушването на телефонните разговори. Според ДСБ така ще се нарушат основни човешки права, а преди време лидерът на СДС Мартин Димитров предупреди, че по този начин държавата ще стане полицейска. Следващата седмица депутатите ще гласуват окончателно измененията в закона. /БЛИЦ