Лидерите на ГЕРБ, ДСБ и СДС ще се съберат във вилата на Конрад Аденауер, за да решат могат ли да управляват заедно след изборите догодина", пише в новия си брой икономическият седмичник “Капитал”.
Според изданието ако някога се изучава историята на десните партии, със сигурност в учебниците ще има специална глава "Каденабия” и в нея вероятно ще пише, че от разположеното на езерото Лаго ди Комо италианско градче в края на 90-те години тръгват възходът на обединената десница и нейното падение.
Точно там през 1996 г. фондацията немските християндемократи "Конрад Аденауер" събра за пръв път сърдитите по между си по онова време лидери на опозицията: Иван Костов (СДС), Ахмед Доган (ДПС), Стефан Савов (Демократическа партия), Анастасия Мозер (БЗНС) и постави началото на успешния проект "ОДС".
Преди дванадесет години от Каденабия тръгна походът на обединената десница към управлението на страната. Пет години по-късно се случи точно обратното - загубата на властта стана причина вилата на Конрад Аденауер да приюти отново десните, само че този път за да се предотврати задаващото се разцепление на СДС, припомня вестникът. Идеята за помирение обаче се оказа свръхамбициозна и вместо единни, сините се завърнаха от Италия още по-сърдити помежду си. Малко след това двама от тях - Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев се отцепиха от СДС и си направиха партии. А раздорите в синята партия ги изпратиха задълго в опозиция.
През ноември тази есен десните отново ще се съберат в Каденабия под егидата на "Конрад Аденауер", за да видят могат ли да се обединят и да управляват заедно след парламентарните избори следващата година.
Преди година и половина след катастрофалната загуба на президентските избори германската фондация се опита да събере десните партии на среща, на която трябваше да се постави началото на разговора между ГЕРБ, СДС и ДСБ за създаването на нов десен проект. Дискусията обаче се превърна в говорилня без ясна визия на участниците за бъдещето на десницата, а част от публиката дори освирка формалния председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. С днешна дата ситуацията не изглежда по-различна.
Вероятно затова никой не възприе насериозно срещата на част от ръководствата на трите партии за съвместни действия срещу правителството на Сергей Станишев този вторник.
Тези обаче, които са следили изказванията на лидерите на трите формации, едва ли са изненадани от единството в позициите им. Веднага след неуспеха на последния вот на недоверие срещу кабинета "Станишев" малко преди лятната ваканция на парламента Иван Костов пръв лансира идеята за ново проевропейско реформаторско мнозинство от партиите, членки на ЕНП. От партията на столичния кмет също заговориха за формиране на дясноцентристка алтернатива за управление.
За прегръдката между ГЕРБ, ДСБ и СДС си има причина: тройната коалиция все повече затъва в управленска безпомощност, макар че ситуацията да не прилича на Виденовата криза от 1996 г. Подобно на ситуацията отпреди 12 години обаче на ГЕРБ, сочена от социолозите за победител в парламентарните избори догодина, ще й трябват партньори, с които да управлява. От партията категорично изключват коалиция с БСП и ДПС. Пред алтернативата да се сдружат с националистите на Волен Сидеров, ако ГЕРБ не получи самостоятелно мнозинство в парламента, за Бойко Борисов изглежда далеч по-приемлив вариантът за съвместно управление с някоя от двете десни формации, пред които пък със страшна сила стои въпросът дали ще могат да преодолеят 4-процентната бариера за влизане в парламента.
Зад усилията на европейските партньори да съберат заедно десните формации се крие и още една причина. Освен избори за нов парламент през юни трябва да се проведат и избори за евродепутати. А за ЕНП не е без значение в какво състояние и как ще се явят на вота за европарламент десните партии, коментират от икономическия седмичник. /БЛИЦ