Десните партии, представени в Общинския съвет в Пловдив, може да направят ново политическо статукво в местния парламент, ако общинската администрация не успее да защити интересите на пловдивчани, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
В новото мнозинство ще влязат ГЕРБ, Атака, СДС, ССД и ДСБ. Партията на кмета Славчо Атанасов – ВМРО, не влиза в конфигурацията. Петте политически сили имат общо 26 съветници в 51-членния парламент, което им осигурява мнозинство. Градския лидер на ГЕРБ и председател на ОбС Йордан Кюмюрджиев заяви, че партията му се разграничава от слабото управление на общината. Нямаме претенции в персонален аспект към кмета Славчо Атанасов, а към слабата работа на администрацията, което не отговаря на управленската програма на ГЕРБ, обясни Кюмюрджиев. Няма да пазим коалицията на всяка цена, ще защитаваме позициите си, вместо да правим напразни опити за диалог с ВМРО, допълни той. От ССД коментираха, че кредита на доверие, даден на кмета Атанасов, е изчерпан.

Повод за изявлението е скандалът с общинска фирма „Ритон“. Десните партии са изпратили седем искови молби и жалби срещу процесуални нарушения на частния съдия изпълнител Величко Апостолов от Агенцията по приватизация за „ужилването“ с „Ритон“. Днес е внесена и последната жалба в Пловдивския окръжен съд срещу действията на съдия изпълнителя Величко Апостолов.

Междувременно от БСП заявиха, че не са изненадани от ситуацията. Новото мнозинство ще издържи не повече от месец - два, прогнозира председателят на групата съветници от левицата Николай Радев. /БЛИЦ