Голяма част от предвидените за изпълнението на плана за жизнеспособност на “Кремиковци” 325 млн. евро са инвестиран в други държави от бившия собственик на металургичния комбинат Прамод Митал. Това заяви министърът на икономиката Петър Димитров по бТВ тази сутрин.
Бившият директор на предприятието Александър Томов пък обвини Митал, че е източил през 2008 г. милиони от “Кремиковци” чрез консултантки услуги от 60 индийци. Според Димитров обаче всичко, което стана с предприятието е заради некадърното управление на ръководството. Цялата отговорност се носи от мениджърите, а не от собственика и това е становището и на прокуратурата, обобщи той.
“Кремиковци” към момента има задължения в размер на 2,5 млрд. лв., по- голямата част, от които към държавата в лицето на НЕК и “Булгаргаз”.
Продължават разговорите с бразилската компания CSN, която е кандидат за металургичния гигант, уточни министърът . Според него обаче идеята на компанията е да вземе “Кремиковци” след като свърши финансовата криза, а не е възможно през това време България да го носи на гърба си. /БЛИЦ