Решението как да бъдат наредени листите на коалицията СДС – ДСБ на предстоящите избори ще бъде взето от Националния съвет на съюза. Това обясни лидерът на партията Мартин Димитров по бТВ тази сутрин. Той уточни, че това ще стане след като бъдат изяснени и останалите партньори в обединението на десните.
Търсим отваряне на коалицията. Към земеделците съм добре настроен, но не виждам философията на партия “Ред, законност и справедливост”, обясни Димитров. Той добави, че има притеснение относно РЗС, защото партията няма ясна линия на поведения, а просто някакви хора като лидерът на формацията Яне Янев, изнасят вътрешна информация.

Димитров предупреди, че ако следващото правителство не е демократично, България ще бъде изолирана от Европейския съюз. Според него това е една от причините СДС да направи компромис и да се обедини с ДСБ. Той смята, че е несериозно да се мисли, че СДС ще се разцепи, защото лидерът на ДСБ Иван Костов също ще бъде кандидат за депутат. Хората в СДС искат коалиция с ДСБ, защото тази партия като идеи, като философия, като хора дори, е най-близка до нашата, обясни лидерът на сините. Заедно имаме възможност да станем трета политическа сили и да участваме в управлението, обединени сме силни, а през последните пет години бяхме слаби разединени, коментира той. Мартин Димитров смята също, че е несериозно да се говори, че ГЕРБ ще спечели пълно мнозинство на изборите и това да даде възможност да направи самостоятелно правителство. /БЛИЦ