Диньо Терзийски е назначен за главен директор на Главна дирекция "Разследваща полиция", съобщи министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Главната дирекция е едно от новите пет висши звена в системата на МВР, които бяха структурирани след промените в Закона за министерството.
В последните седем месеца 1857 служители са напуснали системата на МВР. От тях 1393 са от същинската полиция. За този период назначени на работа в министерството са 1720 души, посочи още Миков. Министърът на вътрешните работи представи в столичното 6-то РПУ новите компютри, на които ще работят дознателите. Той съобщи, че 160 компютърни конфигурации вече са раздадени на разследващите в различните управления в столицата и вече не се използват лични компютри в дейностите по разследването. Досега се случваше дознателите да си носят лични компютри от вкъщи, за да могат да работят. Обсъжда се идеята да се изгради обща мрежа между компютрите на полицията и прокуратурата, за да могат разследващите бързо да правят справки.

Днес беше показан и един от четирите експериментално оборудвани автомобила, в които са монтирани камера и компютър с четец. Така полицейският служител може да бъде наблюдаван по време на смяната му. Министър Миков отбеляза, че това са мерки, които са насочени срещу корупцията. В момента с такива автомобили разполагат в КАТ, Четвърто РПУ и Магистрална полиция, но тенденцията е броят им да се увеличава.

Вътрешният министър коментира по повод инцидента в Ихтиман, при който загина човек, че благодарение на адекватните действия на полицията не се е допуснало ескалиране на напрежението и повтаряне на случая "Зрънкови". Миков отбеляза специално съдействието на кметицата на Ихтиман и на Прокуратурата. /БЛИЦ