Директорът на Европол поздрави Бойко Борисов за операцията срещу печатница за фалшиво евро

„Моите служби остават на разположение да предоставят допълнителна подкрепа по този случай”, заявява Роб Уейнрайт

Директорът на Европол поздрави министър-председателя Бойко Борисов за успешната операция срещу печатница за фалшиво евро. „Уважаеми г-н Борисов, пиша Ви, за да ви информирам за значим оперативен успех в борбата с фалшификации на евро, постигнат от българските правоприлагащи и съдебни органи, подкрепен в голяма степен от Европол”, започва писмото на Роб Уейнрайт.

То е по повод успешната операция на държавна агенция и регионална дирекция „Национална сигурност” през април месец, при която бе разбита печатница за фалшиво евро в околностите на Плевен. По думите на директора на Европол, случаят е от изключително високо значение поради безпрецедентното качество на банкнотите и факта, че дори някои устройства за проверка на автентичността не са били в състояние да ги определят като фалшиви.
 
„Това е изключително важен случай. Тези, които допринесоха за неговата успешна реализация, трябва да бъдат поздравени и да бъдат подкрепени за реализацията на оперативния им потенциал във възможно най-голяма степен, в сътрудничество с Интерпол”, апелира г-н Уейнрайт. Той подчертава още, че разследващите органи и органите на прокуратурата трябва да бъдат поздравени не само за отличните резултати, но и за това, че съответните експерти на Европол са били поканени веднага, което е позволило да се включат незабавно и да участват в хода на разследването.
 
Директорът на Европол посочва, че благодарение на добрата координация и споделените доказателства, европейската правоприлагаща служба има хиляди страници данни за допълнителен анализ, от който най-вероятно ще произлязат много нови сигнали за разследване. Г-н Уейнрайт информира премиера Борисов, че Европол вече е предоставил предварителен доклад, за да подкрепи наказателното преследване.
 
„Моите служби остават на разположение да предоставят допълнителна подкрепа по този случай, в частност по отношение на криминалистичния анализ на електронните доказателства от всички иззети компютри, устройства за съхранение на данни и мобилни телефони”, заявява директорът на Европол и допълва, че службата с удоволствие би домакинствала и оперативна среща, за да подпомогне координацията на оперативните мероприятия в засегнатите държави-членки.
 
„Благодаря за оказаното сътрудничество и добрата оценка на директора на Европол Роб Уейнрайт. Печатницата за фалшиви евра, която бе разбита през април край Плевен, е произвеждала фалшификати с безпрецедентно качество. Това е престъпление, което засяга изцяло ЕС и финансовите устои на европейската банкова система и съм доволен, че успяхме да го прекратим в зародиш”, написа по-късно Борисов във Фейсбук.