Дали Пламен Куцаров, който почина в полицейска кола, е неправомерно задържан това трябва да разясни разследването. Така Михаил Миков отговори на въпрос на журналисти по отношение на смъртта на арестанта, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Дали МВР е загубило много важен свидетел в лицето на загиналия Куцаров, Михаил Миков отвърна, че който твърди такова нещо, той трябва да доказва. Тези дни министърът на вътрешните работи ще се произнесе по дисциплинарните производства за смъртта на Куцаров, които вече били готови. И тази сутрин подписах две-три дисциплинарни производства за най-различни полицейски провинения, заяви Михаил Миков като уточни, че става дума за инциденти с употреба на алкохол и неправомерно използване на информация.
Министърът на вътрешните работи все още не се е запознал с анализа за акцията на МВР по време на отвлечения автобус край ловешкото село Сопот на 27 януари. На въпрос на журналисти дали се страхува от предстоящия национален полицейски протест, Михаил Миков отвърна: "Ако има политик на света, който се страхува от протести, той не е политик". Според него обаче 50% увеличение на заплатите е абсурдно и невъзможно. Той определи изборът на служителите си да служат на системата и на МВР като личен. Все пак Миков заяви, че ще се търсят възможности за увеличаване на заплатите чрез съкращения, за които обаче отказа да коментира цифри. До 10 - 15 дни щяло да има по-голяма яснота относно съкращенията в полицията. Михаил Миков заяви, че Сергей Станишев не определя средствата за МВР, а има държавна бюджетна система. Министърът на вътрешните работи е дал пълномощни на служителите от Общината да пишат фишове при неправилно паркиране. Общинските контролни органи трябва да си вършат по-отговорно работата, призова министърът. Според Михаил Миков охраната на посолства идва в повече за служителите на МВР. Михаил Миков бе категоричен, че никога не е отказвал да участва в каквато и да е вътрешна парламентарна комисия.
Днес министърът на вътрешните работи направи първа копка за новата сграда на Второ РПУ, която ще трябва да приюти 360 полицейски служители. Стойността на проекта е 5 100 000 лева. Новата сграда трябва да бъде готова в срок от 14 месеца, но изпълнителите са обещали да я издигнат до месец юли тази година. Според министъра на вътрешните работи средствата за подобряване условията на работа се насочват към столицата и големите градове, защото в последно време населението в София се е увеличило два пъти. До края на тази година във Варна и Стара Загора ще бъдат открити две нови управления. /Милан Николов, БЛИЦ