Добрев каза възможна ли е коалиция с БСП след подкрепата за Рашидов

Няма ли мнозинство, което да поеме отговорност за това управление, такова няма да има, подчерта той

Утре ще внесем седем антикризисни мерки. Евроатлантическите партии ще подкрепят поне две от тях - продължаване на компенсациите за бизнеса през цялата 2023 г. и забрана за либерализация на битовия пазар на тока до 1 януари 2026 г. 

В следващите 3 години заради управлението на ПП трябва да се изтеглят 45 млрд. дълг.  В последните 30 години сме натрупали 37 млрд. дълг. Тоест дългът ще се удвои. Това каза пред Нова телевизия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Той посочи, че служебният кабинет е допуснал грешка, като е предложил две тарифи на тока. 

По думите му ПП са се държали като в детската градина: "Може да сме втори, но ще искаме най-високата позиция в държавата. Уж сме опозиция, а искаме председател на НС". БСП показаха, че могат да надскочат тяснопартийния си интерес и да предложат кандидат от ГЕРБ, само и само НС да има председател. Това обаче не означава, че ще подкрепят наш кабинет, не виждам коалиция с БСП. 

Няма ли мнозинство, което да поеме отговорност за това управление, такова няма да има", подчерта той. 

Според него парламентарната практика е председател на НС да се избере за половин час и той да е от най-голямата група.

"Рашидов беше кандидатът на повече от 50% от народните представители  изключително сполучлив избор. Той е в известна степен независим, доказал се професионалист, световноизвестен скулптор и не прави чест на колегите да говорят против него. Рашидов има много повече парламентарен опит от цялата група на ПП", заяви Добрев. 

За него в малките населени места трябва да има хартиени бюлетини, защото хората ги е страх от машините и не вярват в резултатите от вота.

"Утре ще внесем решение на НС, което да задължи кабинета да ускори дейностите по комуникация с АЯР за лицензиране на "Уестингхаус". Трябва да гарантираме, че можем да работим с различно от руско ядрено гориво", отбеляза той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук