“Дори самият аз не съм допускал колко личности живеят в Емин. Това казва пред в. “Труд” лидерът на ДПС Ахмед Доган.
“Притиснат ли е за нещо, поставен ли е натясно, обработван ли е, не знам! Но не мога да си представя каква е тази ценност, която може да се окаже по-висша от трите му деца, коя кауза е надделяла над бащиното му чувство”, недоумява Доган. 
От петък вечерта Доган се опитвал да възстанови всеки жест и дума на Емин, за да разбере мотивите, които са го подтикнали към тази крайност. Двамата никога не само, че не са се карали, но не са имали дори спорове. Доган е знаел, че Емин е болезнено раним, и затова е бил подчертано внимателен към него. Емин е бил приет в обществото на “зидарите” преди 2-3 години, но е бил поставен на най-ниското ниво и не е посещавал сбирките им. Защо тогава е станал майстор, не е ясно.
Шест дни след трагедията с Емин в сарая на ДПС още стоят следите от последните му минути. Не са раздигнати вещите, които покойникът е оставил, преди да посегне на живота си - чаша недопита вода, кутия цигари, жълта обикновена запалка и пепелник с един фас, разказаха очевидци. 
Емин посяга на живота си на рождения ден на Касим Дал, към когото се говори, изпитвал ревност, защото също е бил приближен до лидера на ДПС. В ДПС щателно проучват всички връзки и детайли от живота на Емин. Оказва се, че той е имал двойственост в поведението си – пред лидера си е бил лоялен, пред останалите колеги – недостъпен, пред подчинените си – изненадващо авторитарен.
Психолозите са установили, че Емин е бил опасно внушаем, патологично ревнив, маниакално мнителен, имал е мания от подслушване и преследване. 
Разследващите органи правят различни постановки на последните мигове на Емин и допускат, че той може да е обмислял да сложи край на живота си дори пред очите на самия Доган. Дали за да му демонстрира лоялност, дали за да покаже, че неоснователно е засегнат като “предател” все още няма обяснение. Явно е бил обзет от някаква мисъл или се е поддал на внушение, което го е изкарало от равновесие.
В ДПС са стресирани от мисълта: “Ами ако двамата са били сами в ресторанта или в приемния салон на Доган – как би се доказало, че той не е убиец?”.
За първи път след трагедията с началника на кабинета му Ахмед Емин на 17 октомври лидерът на ДПС излезе от т. нар. Сарай на движението в столичния квартал “Бояна”. Мандатоносителят отиде да пие чай с новата американска посланичка у нас Нанси Макълдауни в резиденцията й. Срещата за запознаване с дипломат №1 била уговорена преди две седмици, разказаха приближени до Сокола. Точно в 16 часа днес - без една минута закъснение, мерцедесът на НСО със спуснати перденца спря пред резиденцията на посланичката на САЩ в центъра. Доган влезе в сградата със спокойно сериозно изражение и уверена крачка. Носеше елегантен сив костюм. Не бе придружаван от никой друг от съпартийците му. Срещата продължи около час.
Ахмед Доган е бил разпитан още в петък късно вечерта. Шокиран от случая, лидерът на ДПС е гледал в една точка час и половина и е отказвал да приеме трагедията, разиграла се в дома му.   /БЛИЦ