Оценка за свършеното в последните години - така определи значението на резултатите от предстоящите местни избори вицепремиерът Томислав Дончев.

Той коментира пред БНТ и шпионския скандал и проруските настроения в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Атака" като каза, че всяка коалиция представлява компромис.

За вицепремиера едно от най-големите предизвикателства пред политиците е да обяснят на обществото какво правят.

Във връзка с местните избори, Дончев коментира:

"Трябва да бъде състезание. Но не състезание кой най-добре може да наплюе и окаля повече другия, най-добре да бъде състезание по идеи, цели, качества."

Значението на местните избори и конкретно вота в София Дончев определи така:

"Местни избори по принцип отразяват няколко неща. Със сигурност отразяват националната политическа конюнктура, тоест подкрепата за дадена политическа сила, от която е единият или другият кандидат. В конкретния случай със сигурност ще означават оценка за свършеното през изминалите години. Ще означават и персонална подкрепа за този, който е избран."

Партньорството със СДС на предстоящите избори Дончев описа като "опит за консолидация в дясно".

За проруската позиция на "Атака" и мястото ѝ в управлението Дончев каза:

"Всяка коалиция е компромис. Това не е първият ни опит в коалиционно управление. Става въпрос за различни политически сили с различни виждания, които успяват да намерят някакъв общ пакет цели и да формират парламентарна конструкция, която позволява управление."

Вицепремиерът обясни, че ролята на тайния клиент е не само да бъде контролирана любезността на държавните служители, но и дали съответстват на изискванията за позицията, на която са наети.

Като приоритет Дончев очерта намаляването на комуникацията на хартия - както в администрацията, така и между гражданите и администрацията.