Дончев извади наяве пикантерии от преговорите с Патриотите, случващото се в държавата и решенията на Радев

В момента сме президентска република, искрено вярвам, че неголяма част от тези "странни случаи" идват от президента, отбеляза той

Преговорите за бъдещото управление не са лесни, различните партии имат различни програми, цената в прекия и преносен смисъл става прекалено висока. "Има екипи, смятаме...". Това заяви късно снощи Томислав Дончев от ГЕРБ пред БНТ по повод преговорите за съставяне на ново правителство.

Той изтъкна, че никой в Европа не ни е поставял условия да има и какво да бъде бъдещото правителство. 

"Пенсии по 300 лева - много е трудно, последната седмица мина в изчисления какво може, аз лично искам да бъдат не 300, а 500 лева. Въпросът е обаче какво може да понесе пенсионната система. Говорим с колегите, оптимист съм, че ще намерим решение. Демокрацията не е диктатура на мнозинството, основната задача е как да се намери тази политика, която да отразява обществените настроения. Четейки резултатите безспорно сме победители. Какво обаче правим след като една голяма част от обществото мислят, че Европа не е правилното място, отговорите на подобни въпроси не са лесни", обясни Томислав Дончев. 

Има институционален тон във всичко, което се случва през последната седмица. Признавам си, трудно ми е да разбера какво се случи със законодателните промени в изборния кодекс, а и като цяло политическите събития през последната седмица, каза той.

"Може да се прочете като залагане на мини спрямо следващото управление. По-любопитна е ситуацията с отмененото постановление 208 за бежанците. Отменено на извънредно заседание, новото се пуска седмица по-късно, но излиза, че редовното правителство трябва да го приеме. В момента сме президентска република, искрено вярвам, че неголяма част от тези "странни случаи" идват от президента, каква част са от самото служебно правителство. Случая с АМ "Струма" и провалената обществена поръчка въобще не искам да го коментирам", заключи Томислав Дончев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!