Преди избори всички се държат ирационално, като пред абитуриентски бал. Това каза вицепремиерът по европейски фондове Томислав Дончев в парламента по повод декларация на БСП, която бе изчетена по време на парламентарния контрол.
От левицата смятат, че покрай смяната на министри се забравяли важните проблеми с европейските програми и усвояването на еврофондовете. При задаването на въпроса си към премиера новият лидер на БСП Корнелия Нинова посочи, че през 2020 г. европарите ще свършат, а страната нямала национална икономика.

„Допускането, че икономиката е зависима от еврофондовете е абсолютно невярно. Еврофондовете са средно 10% от публичните разходи и под 5% от БВП на страната. Така че да се чертаят апокалиптични сценарии за икономиката на база проблеми в еврофондовете е чиста глупост”, каза Дончев, цитиран от „24 часа”.

Според него да се атакува правителството заради еврофондовете било лошо решение по дълъг списък от причини.

„Едно управление няма как да е перфектно - има дефекти в тази и онази политика. Специално с еврофондовете поводите за критика са несравнимо по-малко отколкото в другите сфери, така че темата не е избрана удачно”, каза той.

Вицепремиерът смята, че нивото на експертиза в парламентарната група на БСП не е особено високо. „Така че ще ми е трудно да водя качествен, професионален дебат с някого по темата”, каза той.

И добави: „На трето място не е в полза на колегите да връщаме говоренето за постиженията на различните кабинети – Борисов 1 и 2, както и на Станишев и на Орешарски, специално по темата еврофондове, защото мога да започна да вадя данни, които не са в полза на колегите.”

Дончев припомни, че сме на второ място по темп на усвояване при предишния програмен период.

От цялата налична сума - малко над 8 млрд. евро., разплатени били 7,823 млрд.лв., което било близо 99%. Разликата от 190 млн. евро се дължала на загуба на средства през 2013-2014 г. "За което ще се съгласите, че настоящият кабинет, както и аз, нямаме никаква вина."

До началото на 2013 г. финансовите корекции били 133 млн. За година - до 2014 г., размерът им нараснал двойно заради програмата за околна среда и тази за регионално развитие.

„Как се справя България със средствата от ЕС може да попитате Европейската комисия - комисар Корина Крецу и Кристалина Георгиева. Може да сравнявате адекватността, точността на изказа у професионалната подготовка на представителите на комисията и на колегите от левицата”, каза още вицепремиерът.

Той припомни, че въвеждането на финансовите корекции като инструмент, са негово дело от 2010 г. Целта им била да пазят системата, а когато има нарушение - сумите да се изчистват и да не водят до спиране на програма.

"Глупаво е да се твърди, че когато има нанесена финансова корекция , това намалява усвояването на средствата. ", каза той.

Това твърдение било на човек, който не познавал механизмите, тъй като парите се връщали и разпределяли по други проекти.

„С изненада установих, че опозоционният вектор на левицата ще бъдат еврофондовете. От една страна съм очарован, приемам го за персонално внимание към мен.”, каза още той.