„Алармираме за казус, който за съжаление е извън контрола на правителството и народното събрание. Казус, който неимоверно ще затрудни и усложни изборния процес. Специално в частта за броенето и отчитането на изборите“, за това предупреди вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг на ГЕРБ.

„Участваме повече от 15 години в избори – печелили сме, случвало се е и да губим. 

Не си спомням някога да се оплакваме от организация. Като начало това е патент на губещите. По темата сме пазили мълчание седмици назад по една основна причина – за нас е от съществено значение изборният процес е важно да не бъде дискредитиран“, допълни Дончев. 

От ГЕРБ поясниха какви са проблемите, които може да възникнат на изборите.

Чисто визуално хората от секциите биха се объркали от това как изглежда новият протокол. В хоризонтален вид протоколът на Централната избирателна комисия (ЦИК) е объркан и неясен. Той е много труден за работа в СИК и РИК.

Този протокол, който бе приет от ЦИК, би довел до много грешки, обърквания и забавяне на отчитане на изборните резултати

Недействителните гласове са оставени пред действителните, които се отбелязват в 9 графи.

Като проблем отчетоха и въвеждането на преференциите.

Трябва да се направят над 500 сумирания в протокола, който е над 20 страници.

От ГЕРБ зададоха и два много важни въпроса: „Как това нещо ще бъде свършено в някакъв нормален срок? В нормален час?“.

„Днес трябва да зададем много ясен въпрос: „Чия е отговорността? Протоколът е изготвен от Емил Войнов - член на квотата на БСП от ЦИК. Той бе и председател на комисията на избор на председател на БСП. Той ли ще отнесе отговорност за това, което е възможно да се случи в изборния ден, изборната нощ и следващите няколко дни.

Има ли умисъл в действията на Емил Войнов? Дали това не е целенасочен удар срещу прозрачността на изборния процес? Нека си припомним, че на предишните избори неговата дъщеря, която участва в изборите, бе взела със себе си вкъщи оригиналния протокол на секционната комисия и му го предаде. Той пък направи опит да се проведе дискусия с една единствена цел - да се внесе съмнение в изборите“, каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Имаме изкуствено усложнен изборен протест. Това е нарочно, за да има повече грешки, за да се забави обработването на резултатите, да се създаде хаос“, категоричен бе Дончев.

Той обеща, че следващата седмица ще разрият опити за провокации на локално и национално ниво в изборния ден.

Вицепремиерът предупреди, че се цели създаването на тежка конституционна криза.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!