Мигрантски натиск по българската граница няма. Повод за паника няма. Ситуацията е сложна отвън нашата граница, но риск от мигрантски натиск към България няма. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БНТ по повод опасността от мигрантска вълна, която може да залее България.

„Голяма приливна вълна не може да я спре нищо. Нито ограда, нито охрана може да ги спре, а само политическа намеса“, категоричен е той.

„Към момента се справяме и няма нужда да искаме помощ от Европа – финансова, като охрана и друго.

Българските митничари и военни познават границата, обстановката и терена и могат да реагират много добре. Ситуацията е абсолютно несравнима за последните няколко години – те са оборудвани с техника и всичко необходимо“, допълни Дончев.

„Исторически, за последните 4-5 години, миграцията към страната ни е много ограничена“, похвали се вицепремиерът.

„Ситуацията в Близкия Изток е нестабилна и рисковете от създаване на мигрантска вълна към Европа не са никак малки“, предупреди Дончев.

„Ние сме в състояние да проявим много повече чувствителност към случващото се в Турция, отколкото други страни в Европа“, допълни той.

Вицепремиерът коментира и коронавируса в България.

„Много по-страшна е паниката, а не самата зараза с коронавируса. Хората се презапасяват с хранителни продукти, а това не е добре, защото може да се появи спекула с цените на храните.

Взели сме всички мерки, ако се появи заразен с коронавирус у нас, да реагираме адекватно. Няма основания за паника и страх.

Само след седмица-две ще дойде пролетта и вирусът ще изчезне. Но ако може да останат икономическите последствия“, предупреди вицепремиерът.

„Различното е, че се прави опит този път скандалът да дойде отвън. Иначе си е същата манджа, но претоплена на испански котлон или грил“, така Дончев коментира казуса с „къщата в Барселона“.

Вицепремиерът коментира и машинното гласуване, което според него не е панацея.

Той бе категоричен, че няма условия, при които да не влезем в чакалнята на еврозоната.

„Мнозинството трябва да бъде убедено, че няма нищо опасно в приемането на еврото. Плашещо е, че има митове и легенди, чел съм зловещи неща в сайтовете за фалшиви новини“, призна Дончев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!