Всяка форма на насилие е осъдителна. А такава срещу журналист е още по-осъдителна. Tака коментира начина, по който протече конференцията на ПП ГЕРБ вчера и атаките срещу журналисти вицепремиерът Томислав Дончев.

Припомняме, че шепа хора се опита да прекъсне конференцията на ГЕРБ в София Тех Парк. Малцината протестъри, опитали се да нахлуят сред симпатизантите на премиера Бойко Борисов, обаче бяха спрени от охраната на мероприятието. Същевременно стана ясно и за няколко атаки срещу журналисти.

Схватка: Протестъри пробваха да нахлуят на конференцията на ГЕРБ, но ето какво им се случи! СНИМКИ

"Никой няма интерес наше партийно събитие да се свърже с насилие. За мен това е провокация. Надявам се МВР да ги намери и разпита. Това е задължение на всички органи. Охрана за нашето събитие не сме наемали", категоричен бе той. 

"Искам да попитам сещате ли се на друга партия някой да е попречил да се състои събирането? Някой от нашите младежи или членове да е ходил някога на Бузлуджа и да ги е замерял? Организират срещу нас някакви неща и ние сме в ролята на жертва", каза вицепремиерът и добави, че не обвинява директно БСП.

"Полицията от седмици се опитва да е толерантна с всички граждани, и протестиращи, и други. Балансът е много труден. Кой е прав? Отговорът е много труден", заяви Дончев.

Последни данни от СДВР: Пред София Тех Парк е било страшно!

"Журналистът има право да ходи където иска, да снима каквото иска и да пита каквото иска. Темата насилие с журналист, дори само счупен телефон, е много чувствителна", добави той.

Дончев коментира и изказването на Борисов вчера, който каза, че за него подаването на оставка не е проблем.

"Историческо това се е случвало два пъти. За истинския държавник властта никога не е цел сама по себе си, по-скоро е инструмент да свърши нещо", добави Дончев и уточни, че сега ще има среща на коалиционния съвет.

Запитан след срещата ли ще стане ясно дали Борисов подава оставка, вицепремиерът отвърна: "Не мога да отговоря кога ще е - днес или утре, но при всички случаи ще е в следващите дни".

"За нас лесен вариант няма. Най-трудно е да избираш. Ако сега подадем оставка, ще разочароваме всички, които са ни подкрепяли назад през годините, а те не са никак малко. От друга страна има натрупано напрежение и на всеки, на когото държавата му е мила, е добре то да спадне. Така че наистина няма лесен вариант", уточни той.

Запитан Екатерина Захариева приемлив вариант ли е, той каза: "Не мисля, че който и да е от нашата квота членове на МС би се нагърбил с функциите на министър-председател".

"Такъв вариант с отпуска е несериозен... Министър-председател в отпуска за 4 или 5 месеца. Има друг вариант - Борисов подава остаква, завърта се рулетката и, ако се сглоби правителство, ще имаме такова. Междинният вариант пък е - оставка през септември. За да може НС да приеме всички закони, които да ни позволят да влезем в зимата и есента още по-подготвени", заключи Дончев.

Нямаме прокурорски чадър, категоричен бе той. 

"Коалиция с повече политически сили към момента би изглеждала гнусно", каза още вицепремиерът.

На въпрос може ли ПП ГЕРБ да управлява с хора, които ги наричат "Мафия" и "Мутри вън", той отвърна: "Това не искам да си го представям!".

Гледайте на живо ТУК