Социалистката Татяна Дончева упрекна съпартиеца си Янаки Стоилов, че е станал политик, обзет от популизъм и използва темата за референдумите като дъвка. Причината е в промените в закона за допитване до народа, внесени от Стоилов, който е председател на парламентарната правна комисия.
Измененията предвиждат парламентът да е задължен да насрочва национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с 600 000 подписа на пълнолетни граждани. Освен това се предвижда предложение за национално допитване до Народното събрание да се направи, ако има не по-малко от 200 000 подписа.
Някои политици се правят на много демократични, за да се преборят за народната любов, но няма да я получат, упрекна Дончева авторите на идеите в промените. Според нея има неща, за които не бива да се правят референдуми и като пример посочи размера на данъците. Никой не е станал водач по линията на популизма, предупреди тя от парламентарната трибуна.
Илко Димитров от БНД също се обяви против измененията. Как може човек без икономическо образование да решава дали да се вземе даден заем от международна институция или не, попита той депутатите по време на дебата за промените в закона.
Независимият Минчо Христов пък не получи отговор на въпроса си защо депутатите се струват да питат хората за важни неща. Защо не искате те да решат дали депутатите да имат имунитет, да има ДДС върху лекарствата, да се доплаща за лечение в болниците, да се разполагат чужди военни база на територията на страната. Вие ли сте най- умните, занарежда той и призова народните представители да дадат възможност на хората да си кажат мнението по ключови за обществото въпроси.
Камелия Цветанова, БЛИЦ