Доц. Киселова посочи датата за изборите през есента

За мен вече шести октомври е дата, която няма няма да бъде възможна за насрочване на предсрочни парламентарни избори

Експерт обясни с колко дни разполагат „Има такъв народ“ за съставяне на правителство и посочи дата, на която може да се проведат нови предсрочни избори.

Според доц. Наталия Киселова до края на седмицата ще стане ясно дали ИТН ще предложат кандидат за министър-председател и вече стъпвайки на тълкувателното решение от 1992-ра година на Конституционния съд, в 20 там е казано, че втория и в третия мандат кандидата за министър-председател също има седем дни.

Така, че ако ИТН представят кандидат за премиер, да кажем другия понеделник ориентировъчно, той ще има седем дни, в които да направи свой разговор и да предложи структура и състав, или да се върне при президента и да каже, че счита мандата за неуспешен, заяви в „Пресечна точка“ преподавателят по конституционно право.

Президентът също има свои дейности, които да извърши, след като бъде евентуално неуспешен третия проучвателен мандат. Той трябва да проведе разговори с кандидатите за служебен министър-председател и да направи консултации с парламентарните групи, а това също изисква някакво технологично време, продължи по Нова Тв Киселова.

За мен вече шести октомври е дата, която няма няма да бъде възможна за насрочване на предсрочни парламентарни избори. Така че отиваме или към 13-и или към 20-ти октомври, ако, разбира се, ИТН не успеят да постигнат мнозинство, с което да формират правителство, заяви още Наталия Киселова.